Πέμπτη 28.03.2024
More

    Θεοδωρίδου: Ο θηλασμός προστατεύει το βρέφος με αντισώματα για τον κορωνοϊό

    Τι έδειξε μελέτη με γυναίκες που νόσησαν περί τον τοκετό

    Ευρήματα μελέτης σε γυναίκες που νόσησαν από κορωνοϊό περί τον τοκετό δείχνουν ότι ο θηλασμός προστατεύει το βρέφος με αντισώματα, επεσήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου.

    Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης στον τοκετό σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA.

    Η μελέτη έγινε σε έγκυες γυναίκες που νόσησαν περί τον τοκετό από κορωνοϊό και θήλασαν τα παιδιά τους. «Ανιχνεύτηκαν εργαστηριακά αντισώματα στον ορό και του αίματος της μητέρας και του βρέφους- ειδικά αντισώματα κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού- όπως και ειδικά αντισώματα στο μητρικό γάλα και το σάλιο του παιδιού», δήλωσε.

    Τα ευρήματα αυτά, συνέχισε η κ. Θεοδωρίδου, δείχνουν ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος, «όχι μόνο δίνοντάς του παθητικώς μεταβιβαζόμενα αντισώματα, αλλά και εκπαιδεύοντας το ανώριμο ανοσολογικό σύστημα του μωρού να παράγει δικά του προστατευτικά αντισώματα».

    Αναμνηστική δόση σε όσους νόσησαν

    Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχουν οδηγήσει στην αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

    Το αποτέλεσμα, τόνισε, είναι η αύξηση των περιπτώσεων επαναλοίμωξης σε άτομα που είτε νόσησαν, είτε έχουν εμβολιαστεί πλήρως. «Σε αυτό συμβάλλει η μείωση της χημικής ανοσίας μετά από έξι μήνες, παρότι τονίζεται ότι παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο», σημείωσε.

    Αναφερόμενη στην αναμνηστική δόση, υπογράμμισε ότι σε κλινικές μελέτες φάνηκε ότι «η ανοσολογικότητα της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από τη δεύτερη δόση και αναμένεται- σύμφωνα με ανοσολόγους- η μείωση από την προστασία της τρίτης δόσης να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιθανώς τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση».

    Αν και η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην τρίτη δόση, η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως ο «βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η πρώτη δόση».

    Παράλληλα, προανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγίες για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης και σε άτομα που έχουν νοσήσει, πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

    Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι απλές που έχουν ζήσει όλοι με τον εμβολιασμό των παιδιών τους: πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία και μυικός πόνος, που διαρκούν 1-2 ημέρες και αντιμετωπίζονται εύκολα με ένα αντιπυρετικό ή αναλγητικό.

    «Μικρή πιθανότητα, της τάξεως του 0,3-1%, έχει η εμφάνιση σαν ανεπιθύμητης μιας σύστοιχης διόγκωσης μασχαλιαίων λεμφαδένων ή υπερκλειδίων που μπορεί να διαρκέσει 1-4 εβδομάδες και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία», συμπλήρωσε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ