Κυριακή 19.01.2025
More

    Τι μπορεί να γίνει στην πρόληψη του καρκίνου

    Στην Αίγλη Ζαππείου δόθηκε τη Δευτέρα η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας επ’ ευκαιρία της 4ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας ημέρας για τον Καρκίνο.

    Επέκταση ξενώνα
    Αρχικά έγινε από τον πρόεδρο της ΕΑΕ Ε. Φιλόπουλο, μνεία τριών ευχάριστων ειδήσεων:
    Η πρώτη είναι η μεγάλη δωρεά της Μαριάνας Λάτση με την οποία η προέκταση του ξενώνα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο και υψηλού επιπέδου κέντρο ημερήσιας νοσηλείας για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Το Κέντρο θα παραχωρηθεί προς χρήση στο Θεαγένειο νοσοκομείο, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
    Η δεύτερη είδηση είναι η συνέχιση της λειτουργίας των κινητών μονάδων μαστογράφου, οι οποίες ήδη έχουν πραγματοποιήσει περίπου 85.000 δωρεάν μαστογραφίες σ’ όλες τις περιοχές της χώρας, χάρις τη στήριξη της ΚΕΔΕ και ιδιωτικών εταιρειών.
    Η τρίτη είδηση είναι πως επιτέλους φαίνεται να εφαρμόζονται οι περιοριστικές του καπνίσματος διατάξεις και πως η κυβέρνηση έχει θέσει τα θέματα πρόληψης στις προτεραιότητες της. Νομίζουμε, όμως, ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες είναι κάτι που πρέπει να θεσπιστεί σύντομα πριν την έλευση του καλοκαιριού, τονίζεται από την Αντικαρκινική.

    Έρευνα για τον καρκίνο
    Στη συνέχεια ο πρόεδρος παρουσίασε τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας που διεξήγαγε τον Ιανουάριο η Kappa Research για λογαριασμό της ΕΑΕ, έρευνα που στηρίχθηκε σε ανάλογη που πραγματοποίησε η Διεθνής Ένωσης για τον έλεγχο του καρκίνου σε 20 χώρες.
    Η έρευνα έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (90%) έχει έρθει σε επαφή με κάποιο ασθενή, είτε του οικογενειακού, είτε του φιλικού ή του κοινωνικού του περίγυρου. Επίσης η πλειοψηφία του πληθυσμού (54%) έχει άγχος για την πιθανότητα εμφάνισης σε αυτήν της νόσου. Ποσοστό που βρίσκεται στο μέσο των αντίστοιχων ποσοστών στη διεθνή έρευνα. Ως προς τους παράγοντες κινδύνου στις τέσσερις πρώτες θέσει οι Έλληνες αναγνωρίζουν το κάπνισμα (62%), την ανθυγιεινή διατροφή ( 46%), την υπεριώδη ακτινοβολία ( 46%) και τον μολυσμένο αέρα (45%), ενώ υποτιμούν τη σημασία του σωματικού πάχους (25%) της κατανάλωσης οινοπνευματωδών (24%), την έλλειψη σωματικής άσκησης (20%) και την απειλή από συγκεκριμένους ιούς ή βακτηρίδια (17%).
    Ως μέτρα που έλαβαν οι πολίτες για να προστατευθούν από τον καρκίνο ανέφεραν στην πρώτη θέση την κατανάλωση υγιεινής τροφής (37%), την αποφυγή ή διακοπή καπνίσματος (35%), την προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (32%) και τη διατήρηση συστηματικά ενός υγιούς βάρους.
    Αρνητικές εντυπώσεις προκαλούν τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τον ιό HPV (4%) και η υποβολή σε τακτικό προληπτικό έλεγχο(12%). Ακόμα χειρότερα, είναι η διαπίστωση πως ένας ποσοστό αρκετά υψηλό δεν έκανε τίποτα για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου (19%).
    Όπως σημειώθηκε: Αυτά τα αποτελέσματα μας οδηγούν στην ανάγκη προσαρμογής των παρεμβάσεων μας στην ενημέρωση και την εκπαίδευση, καθώς και στη διεύρυνση των δυνατοτήτων προληπτικών ελέγχου. Επίσης άμεσα πρέπει να κινητοποιηθούμε για να γίνει πιο κατανοητή η ανάγκη για σωστό σωματικό βάρος, τακτική σωματική άσκηση, αποφυγή κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών και εμβολιασμού ενάντια στην ηπατίτιδα Β και τον ιό HPV
    Σ’ ότι αφορά το τι ζητούν από την κυβέρνηση οι πολίτες, στις πρώτες πέντε θέσεις βρίσκονται το να φροντίσουν αυτές να γίνουν οι υπηρεσίες για τους καρκινοπαθείς πιο οικονομικές, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων, των φαρμάκων, της θεραπείας και της περίθαλψης (40%), να κάνουν επενδύσεις στις υποδομές υγείας που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ειδικούς επί του καρκίνου, σε επαρκή εξοπλισμό, σε εγκαταστάσεις και τεχνολογίες (39%), να βελτιώσουν την έγκαιρη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου (38%), να εξασφαλίσουν ίση πρόσβαση στις υποδομές υγείας για όλους ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, εισοδήματος, ηλικίας κ.λ.π. (33%) και να ενισχύσουν την έρευνα ( 32%).
    Οι απαιτήσεις αυτές είναι ίδιες για χώρες του επιπέδου της χώρας μας και δείχνουν την αγωνία για επίτευξη μία καλύτερης ποιότητας και ποσότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, σημειώθηκε.
    Τέλος η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (89%) εκτιμά την ατμοσφαιρική ρύπανση ως σίγουρα ή μάλλον σοβαρό παράγοντα για την πρόσκληση καρκίνου και άλλων ασθενειών, ενισχύοντας τη θέση της ΕΑΕ για μέτρα που θα την περιορίζουν ( όπως να σταματήσει η καύση ξύλων, να τερματιστεί η ντιζελοκίνηση κ.α).

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ