Κυριακή 05.12.2021
More

  Τo CDC συνιστά και 4η δόση του εμβολίου για εκατομμύρια Αμερικανούς

  Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συστήνουν και τέταρτη δόση για εκατομμύρια Αμερικανούς

  Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η εμβολιαστική εκστρατεία στις ΗΠΑ για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για την Covid-19, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έρχονται να συστήσουν και τέταρτη δόση για εκατομμύρια Αμερικανούς.

  Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες των CDC ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών μπορούν να κάνουν τέταρτη δόση εμβολίου mRNA κατά της Covid-19. Μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins το καλοκαίρι έδειξε ότι τα εμβολιασμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα διέτρεχαν 485 φορές υψηλότερο κίνδυνο να καταλήξουν σε νοσοκομείο ή να χάσουν τη μάχη με τον κορωνοϊό σε σύγκριση με τους περισσότερους εμβολιασμένους. Σύμφωνα με μικρές μελέτες τα CDC είπαν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι αναοσοκατεσταλμένοι αντιστοιχούν στο 44% των εμβολιασμένων που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.

  Παράλληλα, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άτομα με τα οποία ήρθαν σε κοντινή επαφή. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε ενισχυτικές δόσεις και των τριών διαθέσιμων εμβολίων στις ΗΠΑ (Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson) για συγκεκριμένα άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ανοσοκατεσταλμένα, λένε τα CDC.

  Έρευνα έδειξε ότι μια ενισχυτική δόση του εμβολίου εντείνει την ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο ορισμένων ανοσοκατεσταλμένων, πράγμα που σημαίνει ότι η τέταρτη δόση πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την τρίτη με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA. Προς το παρόν τα CDC συνιστούν στους Αμερικανούς να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους αν χρειάζονται τέταρτη δόση.

  Στους μέτρια έως σοβαρά ανοσοκατεσταλμένους συγκαταλέγονται εκείνοι που υποβάλλονται σε θεραπείες για τον λευχαιμία ή άλλους τύπους καρκίνου, λήπτες οργάνων και βλαστοκυττάρων, άτομα με προχωρημένο HIV και εκείνα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών ή άλλων φαρμάκων που καταστέλλουν τα ανοσοποιητικά τους συστήματα. Σύμφωνα με τα CDC στις κατηγορίες αυτές εντάσσονται περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στις ΗΠΑ, ή περίπου το 2% του πληθυσμού.

  Ανοσοκατεσταλμένοι που έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson πρέπει να κάνουν και νέα δόση τουλάχιστον δύο μήνες μετά την αρχική. Εκείνοι που επιλέγουν για ενισχυτική δόση το εμβόλιο της Moderna – έστω και είχαν κάνει την πρώτη δόση με άλλο εμβόλιο – πρέπιε να λάβουν μισή δόση, που εγκρίθηκε για το εμβόλιο της Μoderna, λένε τα CDC. Κι ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τα ανοσοποιητικά τους σύστημα θα πρέπει, όπως συνιστούν τα CDC, να αποφεύγουν τους συνωστισμένους και ανεπαρκώς εξαεριζόμενους χώρους και να φορούν μάσκα σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ