Τετάρτη 17.04.2024
More

  To επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna αποτελεσματικό για τουλάχιστον 3 μήνες

  «Ανώτερη ανοσιακή απόκριση» έναντι της παραλλαγής Όμικρον

  Το αναμνηστικό εμβόλιο Covid-19 της Moderna που στοχεύει στο στέλεχος BA.1 της Όμικρον προσφέρει ισχυρή ανοσιακή απόκριση με τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων να παραμένουν υψηλά για τουλάχιστον τρεις μήνες, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αμερικανική εταιρεία.

  Το εμβόλιο που στοχεύει την BA.1 εγκρίθηκε στην ΕΕ μαζί με αναμνηστικές δόσεις της Pfizer και της Moderma που στοχεύουν τα στελέχη BA.4 και BA.5, τα οποία επικρατούν σήμερα σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Στις ΗΠΑ, μόνο τα εμβόλια BA.4/5 έχουν λάβει έγκριση.

  Όπως αναφέρει η Moderna σε ανακοίνωσή της, το εμβόλιο BA.1 προσφέρει υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της Όμικρον, συγκριτικά με την αρχική βερσιόν του εμβολίου.

  «Κλινικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η ανώτερη ανοσιακή απόκριση που προσφέρει η αναμνηστική δόση μας διαρκεί για τουλάχιστον τρεις μήνες» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στεφάν Μπανσέλ.

  Η Moderna ανέφερε ακόμα ότι τα πρώτα δεδομένα των δοκιμών του εμβολίου BA.4/5 σε ανθρώπους αναμένονται εντός του έτους.

  Τα επικαιροποιημένα εμβόλια BA.4/5 της Pfizer και της Moderna εγρίθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη χωρίς να έχουν υποβληθεί δεδομένα από δοκιμές σε ανθρώπους, μια προσέγγιση που εφαρμόζεται κάθε χρόνο και στα επικαιροποιημένα εμβόλια της γρίπης, προκειμένου να επισπεύδεται η διάθεσή τους.

  Οι ρυθμιστικές αρχές βασίστηκαν έτσι σε δεδομένα από μελέτες σε ζώα, καθώς και σε αποτελέσματα κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο BA.1 που είχε αναπτυχθεί πρώτο.

  Την περασμένη εβδομάδα, η Pfizer παρουσίασε τα πρώτα κλινικά δεδομένα για το αναμνηστικό εμβόλιο BA.4/5, το οποίο προσφέρει υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ