Παρασκευή 30.07.2021
More

  Το όφελος του εμβολίου μεγαλύτερο από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες

  Τι λέει ο πρόεδρος των ιδιωτών πνευμονολόγων, Π. Ζώης

  Ένα είναι το ερώτημα που απευθύνουν πολίτες στους ειδικευμένους γιατρούς: Τι να κάνω με το εμβόλιο της AstraZeneca. Να το κάνω ή όχι;

  Η ανησυχία από πλευράς των πολιτών είναι υπαρκτή και πυροδοτείται και από όσα γράφονται και λέγονται, ενώ ο προβληματισμός μεγάλωσε και από τις αποφάσεις συγκεκριμένων χωρών, όπως η Γερμανία και ο Καναδάς, που αποφάσισαν να αναστείλουν την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

  Η ανησυχία προκλήθηκε μετά από περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων, που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί για κανένα από αυτά ότι σχετίζεται άμεσα με το εμβόλιο.

  Το εμβόλιο πάντως, όπως και όλα τα εμβόλια για τον COVID 19, έχουν τεθεί στο «μικροσκόπιο» και κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια αποτελεί αντικείμενο έρευνας.

  Ο πνευμονολόγος και πρόεδρος των Ιδιωτών Πνευμονολογων Ηπείρου, Παναγιώτης Ζώης, ρωτήθηκε για τα όσα γίνονται, αλλά και για το άγχος που έχουν οι πολίτες που είναι προγραμματισμένοι να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

  Ο κ. Ζώης ταυτίζεται με την θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος μετά από τις απαραίτητες έρευνες επιβεβαίωσε πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

  «Το τελευταίο διάστημα κι εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι σε όλη τη χώρα έχουμε δεχτεί μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων από πολίτες που ρωτούν τι να κάνουν με τον εμβολιασμό τους και ειδικότερα με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Εμβολιαζόμαστε κανονικά! Σε κάθε εμβόλιο, σε κάθε σκεύασμα, σε κάθε φάρμακο, υπάρχουν αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο, σταθμίζουμε τα οφέλη. Σε αυτή την περίπτωση και κάτω από αυτές τις συνθήκες ο εμβολιασμός έχει μόνο οφέλη» , είπε ο κ. Ζώης καλώντας όσους έχουν προγραμματισμένο ραντεβού να μην το ακυρώσουν και να πάνε κανονικά να κάνουν τις δόσεις του εμβολίου.

  Τέλος, δεν παρέλειψε να καλέσει τους πολίτες να συνεχίσουν, ειδικά το επόμενο διάστημα να τηρούν τα μέτρα προστασίας, μιας και στην ευρύτερη περιοχή έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και η μεταδοτικότητα του ιού είναι αυξημένη.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ