Τετάρτη 08.12.2021
More

  Τουλάχιστον 100 εκ. άνθρωποι πέρασαν «μακρά Covid-19»

  Κόπωση, δύσπνοια, πόνοι στις αρθρώσεις και προβλήματα μνήμης τα συμπτώματα της «μακράς Covid-19»

  Το 43% όσων πέρασαν κορωνοϊό, παγκοσμίως, πιθανώς έχουν ή είχαν μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

  Με βάση τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι έχουν υπάρξει περισσότερες από 250 εκατομμύρια λοιμώξεις κορωνοϊού διεθνώς, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν σήμερα ή βίωσαν στο παρελθόν τις συνέπειες της λεγόμενης «μακράς Covid-19».

  Συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα για πάνω από ένα μήνα μετά τη διάγνωση

  Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.com, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση) 40 έρευνες από 17 χώρες αναφορικά με τους ασθενείς που συνεχίζουν να έχουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα κορωνοϊού για πάνω από έναν μήνα μετά την αρχική διάγνωση της λοίμωξής τους.

  Το ποσοστό της μακράς Covid-19 εκτιμήθηκε στο 57% μεταξύ όσων χρειάστηκε να νοσηλευθούν λόγω του κορωνοϊού, δηλαδή σε πάνω από τους μισούς ασθενείς.

  Το ποσοστό των μακρόχρονων συμπτωμάτων -είτε προηγουμένως είχε κανείς νοσηλευθεί είτε όχι- υπολογίστηκε σε 49% για τις γυναίκες και σε 37% για τους άνδρες, συνεπώς το πρόβλημα είναι συχνότερο στις πρώτες.

  Ανά ήπειρο, τα ποσοστά «μακράς Covid-19» εκτιμήθηκαν σε 49% στην Ασία, 44% στην Ευρώπη και 30% στη Βόρεια Αμερική.

  Συχνότερο επίμονο σύμπτωμα είναι η κόπωση (23%) και ακολουθούν δύσπνοια, πόνοι στις αρθρώσεις και προβλήματα μνήμης (το κάθε σύμπτωμα από 13%).

  Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσο πιο εκτεταμένη είναι η μακρά Covid-19 τόσο μεγαλύτερη πίεση θα δέχονται τα συστήματα υγείας των χωρών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ