Τετάρτη 24.04.2024
More

  Το «έθιμο» των ευχών και των σκουπιδιών…

  Εκατοντάδες φαναράκια υψώθηκαν στον ουρανό της πόλης των Ιωαννίνων το απόγευμα της Παρασκευής, στο πλαίσιο της μεταφοράς και υλοποίησης και στην πόλη μας ενός ξενόφερτου εθίμου, με ρίζες στην μακρινή Κίνα, που καμία σχέση δεν έχει με την ελληνική ή την τοπική παράδοση των Χριστουγέννων.

  Παρόλα αυτά, εκατοντάδες νέες και νέοι έδωσαν «το «παρών» και στη φετινή εκδήλωση στο πάρκο στα Λιθαρίτσια, για να συμμετέχουν με το αζημίωτο φυσικά, καθώς για να πάρουν ένα φαναράκι θα έπρεπε να καταβάλλουν και το σχετικό αντίτιμο στους διοργανωτές που απηύθυναν τις σχετικές προσκλήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες. Τα φαναράκια υψώθηκαν στον ουρανό, οι συμμετέχοντες απαθανάτισαν τις στιγμές με τα κινητά τους τηλέφωνα, ο καθένας έκανε τις ευχές που επιθυμούσε, οι διοργανωτές αποχώρησαν επίσης ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση, ωστόσο υπήρξαν και… απόνερα.

  Τα φαναράκια των ευχών μετατράπηκαν σε σακούλες σκουπιδιών που κατέκλυσαν το παραλίμνιο της πόλης, αφού άρχισαν να προσγειώνονται σε δένδρα, αυτοκίνητα που κινούνταν στις οδούς Μακαρίου, Κατσάρη και Ακτή Μιαούλη με τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος αλλά και φθορών σε αυτά, όπως επίσης και στα νερά της λίμνης. Η εικόνα δύο ημέρες μετά το… έθιμο στην Ακτή Μιαούλη είναι αυτή που βλέπετε στις φωτογραφίες με δεκάδες πλαστικές σακούλες να «κοσμούν» πλέον τα γυμνά κλαδιά των δένδρων στο παραλίμνιο, στις ιτιές που βρίσκονται στην όχθη της λίμνης και φυσικά στο οδόστρωμα. Απορίας άξιον είναι αν είχε ζητηθεί, και αν είχε δοθεί κάποια άδεια για τη διοργάνωση και αν ναι, από ποιον έγινε και επίσης αν είχε ληφθεί μέριμνα από τους διοργανωτές και την αδειοδοτούσα αρχή για την απομάκρυνση των σκουπιδιών…

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ