Τρίτη 30.04.2024
More

    Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Έως τις 20/1 οι προτάσεις των Δήμων για διόρθωση τιμών – Ως 31/3 οι αλλαγές στο Ε9

    Περιθώριο έως τις 20 Ιανουαρίου, έχουν οι Δήμοι της χώρας, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, για αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός των ορίων τους.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών Αρχών για εξωπραγματικές τιμές.

    Αρμόδια στελέχη σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πάντως ότι οι αναπροσαρμογές θα είναι στοχευμένες και σε κάθε περίπτωση περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας.

    Όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία, πληθαίνει και ο αριθμός των Δήμων που ζητούν διορθώσεις στις αντικειμενικές τιμές υποστηρίζοντας ότι είναι αισθητά υψηλότερες από τις πραγματικές με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

    «Ανοίγει» το Ε9

    Εν τω μεταξύ σε διορθώσεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους μπορούν να προβούν οι φορολογούμενοι έως τις 31 Μαρτίου 2023, πριν αποσταλούν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

    Όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ή πούλησαν ή μεταβίβασαν κατοικίες ή οικόπεδα ή επαγγελματικά ακίνητα εντός του 2022 θα πρέπει να δηλώσουν τις μεταβολές αυτές στο έντυπο Ε9 στην ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ. Παράλληλα τα επόμενα 24ωρα η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει την πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων Ε9 που αφορούν μεταβολές περιουσιακής κατάστασης από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

    Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου 2023 και σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών τα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν τον Απρίλιο ώστε η αποπληρωμή του φόρου να ξεκινήσει από τον Μάιο σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις.

    Οι φορολογούμενοι που εμπίπτουν στις προαναφερθείσες περιπτώσεις, υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στην ψηφιακή πύλη myAADE.

     

     

    ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ