Παρασκευή 18.10.2024
More

    Ισραήλ: Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, λένε οι IDF

    Συνεχίζονται οι αναφορές του ισραηλινού στρατού για πλήγματα εις βάρος της Χαμάς στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Νωρίτερα εκπρόσωπος των IDF είχε αναφέρει «χτυπάμε παντού στη Λωρίδα της Γάζας», ενώ το Ισραήλ έχει επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα και η Χαμάς χτυπάει με πολυβόλα και πυραύλους. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση των ισραηλινών δυνάμεων οι IDF έπληξαν 300 τοποθεσίες στη Γάζα την τελευταία ημέρα.

    Συγκεκριμένα ανέφεραν πως:

    «-πολλοί τρομοκράτες της Χαμάς έχουν εξουδετερωθεί.

    -η IAF έπληξε τρομοκρατικούς στόχους και υποδομές.

    -οι δυνάμεις της IDF έπληξαν περίπου 300 στόχους, μεταξύ των οποίων:

    α) Αντιαρματικοί πύραυλοι: Θέσεις αντιαρματικών πυραύλων.

    β) Θέσεις εκτόξευσης ρουκετών.

    γ) ομάδες τρομοκρατών μέσα σε υπόγειες σήραγγες».

    Επίσης όπως αναφέρθηκε από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ καθοδηγούμενα από πληροφορίες μέσω Αμμάν και Σιν Μπετ σκότωσαν χθες το βράδυ τον διοικητή του τάγματος Beit Lahia στο βόρειο τμήμα που καλύπτει η Χαμάς, Nissim Abu Ajina, ο οποίος φέρεται να κατεύθυνε τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στα κιμπουτζ Erez και Moshav Nativ.

    Ο εκπρόσωπος των IDF στο BBC για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

    Επίσης ο εκπρόσωπος των IDF Πίτερ Λέρνερ μίλησε πριν από λίγο στο BBC και ανέφερε πως υπήρξε «μεγάλος αριθμός ανταλλαγών (πυρών)» μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο Λέρνερ ανέφερε ακόμα ότι οι IDF «καταστρέφουν τη Χαμάς βήμα προς βήμα και χτύπημα με χτύπημα». Πρόσθεσε ότι η κεντρική ιδέα είναι να εμπλακούν με τη Χαμάς και να «καταστρέψουν την υποδομή τους». Τέλος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι δρα από τζαμιά και πολιτικά κτίρια.

    Ο ίδιος είπε ακόμα πως «η Χαμάς κρύβεται πίσω από τους Παλαιστίνιους». Πρόσθεσε πως πρόκειται για «μια ανθρώπινη τραγωδία και στις δύο πλευρές του φράχτη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Χαμάς πρέπει να φύγει. Όλοι υποφέρουν από αυτή την οργάνωση». Κατηγόρησε τη Χαμάς ότι βάζει «εκρηκτικά drones στις στέγες των σπιτιών» και προβαίνει σε «εκτόξευση ρουκετών έξω από εγκαταστάσεις του ΟΗΕ». Είπε επίσης ότι περισσότερες από 7.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

    Τι συνέβη στο Εϊλάτ

    Πέραν αυτών οι IDF έκαναν νωρίτερα ακόμα μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δηλώσουν ότι «ενεργοποιήθηκε προειδοποίηση για την εισβολή εχθρικού αεροσκάφους στην περιοχή της Εϊλάτ. Οι λεπτομέρειες βρίσκονται υπό εξέταση». Στη συνέχεια τονίστηκε πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Το Εϊλάτ είναι η νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, θέρετρο και λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα. Έχει δεχθεί και στο παρελθόν πυρά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των συγκρούσεων από πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας.

     

    Με πληροφορίες από Guardian και BBC

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ