Παρασκευή 18.10.2024
More

    «Το Συρράκο Δεν Ξεχνά – 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο»

    Στο Συνεδριακό Κέντρο «Κώστας Κρυστάλλης», το πρωινό της 21ης Ιουλίου, οι Συρρακιώτες τίμησαν την ημέρα μνήμης για την εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

    Ακριβώς 50 χρόνια μετά, η Δημοτική Κοινότητα Συρράκου, με συνδιοργανωτή  τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Αθήνας και υπό την αιγίδα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων,  πραγματοποίησαν εκδήλωση με τίτλο «Το Συρράκο Δεν Ξεχνά – 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο».

    Σε ένα έντονα συγκινησιακό περιβάλλον, τιμήθηκε από την Κοινότητα Συρράκου ο συρρακιώτης καταδρομέας Δημήτριος Μπάζιος της Α’ Μοίρας Καταδρομών, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση «Νίκη», αποβιβάστηκε στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου του 1974, ακριβώς 50 χρόνια πριν, και εν μέσω πυρών σώθηκε μαζί με άλλους συναδέλφους του.

    Χαιρετισμούς εκ μέρους του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων απεύθυναν οι αντιδήμαρχοι Ρένα Παπαϊωάννου και Νικόλαος Γκίζας, καθώς και η πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας Αγγέλα Ευαγγέλου, ενώ παρευρέθηκε και εκπρόσωπος της VIII Ταξιαρχίας Πεζικού.

    «Ξεφεύγοντας από τα μικρά όρια του τόπου μας και από τις συχνές εκδηλώσεις πολιτισμού και ιστορίας, θα πρέπει να έχουμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας και σε εθνικό επίπεδο. Η εισβολή στην Κύπρο αποτελεί τη μαύρη σελίδα του σύγχρονου ελληνισμού και θα πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ, γιατί μόνο με εθνική ασφάλεια και εθνική κυριαρχία, με ομοψυχία και ειρήνη μπορούμε να προάγουμε τον πολιτισμό μας και να δημιουργούμε πρόοδο στον τόπο μας… », ανέφερε, μεταξύ άλλων, προλογίζοντας την εκδήλωση ο  πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Συρράκου Γιώργος Βαΐτσης.

    Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση από τον πρόεδρο της Advanced Battlefield Studies – Greece, αντιστράτηγο ε.α.  Παναγιώτη Γκαρτζονίκα, ο οποίος ανέλυσε τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου μέσα στην ιστορία και την εξέλιξη των γεγονότων, που οδήγησαν στα τραγικά αποτελέσματα του 1974.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ