Πέμπτη 19.09.2024
More

    Ιός Oropouche -Προκαλεί θανάτους, αποβολές και μεταλλάξεις

    Πώς μεταδίδεται

    Ο θάνατος δύο νεαρών γυναικών, οι αποβολές και οι γενετικές ανωμαλίες στη Βραζιλία συνδέονται με τον ιό Oropouche, μια ελάχιστα γνωστή ασθένεια που μεταδίδεται από σκνίπες και κουνούπια.

    Στη Βραζιλία καταγράφηκε φέτος μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων (7.284, από 832 το 2023), ενώ πολλά από αυτά έχουν καταγραφεί σε περιοχές όπου δεν έχει εμφανιστεί ξανά ο ιός.

    Συνολικά, 8.078 κρούσματα είχαν επιβεβαιωθεί στη Βραζιλία, τη Βολιβία, το Περού, την Κολομβία και την Κούβα μέχρι το τέλος Ιουλίου και οι γιατροί στις περιοχές αυτές καλούνται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

    Πώς εξαπλώνεται ο ιός Oropouche, τι συμπτώματα προκαλεί

    Η έκτακτη κλιματική κατάσταση είναι πιθανό να οδηγεί τα έντομα που μεταδίδουν τον ιό σε νέες περιοχές, προειδοποίησαν οι ειδικοί, ενώ γενετικές αλλαγές στον ίδιο τον ιό μπορεί να παίζουν ρόλο.

    Οι πρώτοι γνωστοί θάνατοι οπουδήποτε στον κόσμο, δύο γυναικών ηλικίας 21 και 24 ετών στην πολιτεία Μπαΐα, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας στις 25 Ιουλίου.

    Η καθεμία εμφάνισε ξαφνικά συμπτώματα -τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους-, που οδήγησαν σε θανατηφόρα αιμορραγία. Ένας πιθανός τρίτος συνδεδεμένος θάνατος, ενός 57χρονου άνδρα, βρίσκεται υπό διερεύνηση.

    Μία από τις γυναίκες που πέθαναν είχε ζητήσει δύο φορές βοήθεια από τις υγειονομικές εγκαταστάσεις, αλλά είχε πάρει εξιτήριο.

    Η Márcia São Pedro, διευθύντρια επιδημιολογικής επιτήρησης για την Μπαΐα, δήλωσε: «Αυτό σχετίζεται, πιστεύω, με το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν ότι όλα είναι δάγκειος πυρετός. Και επειδή ο δάγκειος πυρετός είναι γνωστός, ενυδατώνουν και στέλνουν τον ασθενή στο σπίτι του. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση τώρα».

    Αποβολές και γενετικές μεταλλάξεις συνδέονται με τον ιό

    Τον Ιούνιο οι Αρχές ανέφεραν ότι μια έγκυος έχασε το μωρό της στις 30 εβδομάδες κύησης, και ο ιός Oropouche ανιχνεύτηκε στη συνέχεια σε δείγματα από τον ομφάλιο λώρο και τα όργανα. Μια αποβολή στις οκτώ εβδομάδες κύησης συνδέθηκε επίσης με τον ιό.

    Οι εξετάσεις σε τέσσερα νεογέννητα μωρά με μικροκεφαλία, μια κατάσταση κατά την οποία το κεφάλι του μωρού είναι μικρότερο από το αναμενόμενο, έδειξαν επίσης την παρουσία αντισωμάτων του ιού Oropouche, αν και οι εξετάσεις αυτές δεν αποδεικνύουν οριστικά ότι ο ιός προκάλεσε τις γενετικές ανωμαλίες.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ