Σάββατο 20.07.2024
More

  Ευλογιά της Αλάσκας: Πρώτος θάνατος από τον ιό

  Ένας ηλικιωμένος άνδρας είναι ο πρώτος νεκρός από την «ευλογιά της Αλάσκας», ιού που ανακαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια

  Το πρώτο θύμα της «ευλογιάς της Αλάσκας» υποβάλλονταν σε θεραπεία για τον καρκίνο και ήταν ανοσοκατεσταλμένος εξαιτίας των φαρμάκων. Κάτι που μπορεί να συνέβαλε στη σοβαρότητα της νόσου του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Αλάσκας.

  Ο ηλικιωμένος ζούσε στην απομακρυσμένη χερσόνησο Κενάι. Νοσηλεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο και πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου, ανέφερε η ίδια ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών.

  Ευλογιά της Αλάσκας: Τα συμπτώματα

  Η «ευλογιά της Αλάσκας»- ή AKPV- σχετίζεται με τους ιούς της ευλογιάς, της δαμαλίτιδας και της ευλογιάς των πιθήκων.

  Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εξάνθημα, πρησμένους λεμφαδένες και πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες.

  Μόλις άλλα έξι κρούσματα του ιού έχουν αναφερθεί στην Αλάσκα από τη στιγμή που καταγράφηκε το πρώτο, το 2015. Όλες οι περιπτώσεις ήταν άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή Φέρμπανκς, η οποία απέχει πάνω από 483 χιλιόμετρα από τη χερσόνησο Κενάι. Όλοι οι προηγούμενοι ασθενείς νόσησαν ελαφρά και ανάρρωσαν χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

  Ο ηλικιωμένος που πέθανε ζούσε μόνος του, σε δασική περιοχή. Δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα, ούτε είχε στενές επαφές με ανθρώπους που είχαν κάνει ταξίδια, ή είχαν νοσήσει.

  Ευλογιά της Αλάσκας: Άγνωστο πώς μεταδίδεται, ίσως περνά από ζώο στον άνθρωπο

  Ακόμη δεν είναι σαφές πώς μεταδίδεται η «ευλογιά της Αλάσκας». Όμως, οι ερευνητές λένε ότι πιθανώς να μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο.

  Από τις εξετάσεις που έγιναν βρέθηκαν αποδείξεις για τωρινή ή παλιότερη μόλυνση αρκετών μικρών θηλαστικών στην περιοχή Φέρμπανκς, ανάμεσά τους τουλάχιστον ένα κατοικίδιο ζώο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

  Ο ηλικιωμένος άνδρας που πέθανε φρόντιζε μια αδέσποτη γάτα στο σπίτι του. Το ζώο εξετάστηκε και ήταν αρνητικό στον ιό. Όμως, κυνηγούσε συχνά μικρά θηλαστικά και τακτικά γρατσουνούσε τον ηλικιωμένο.

  Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ιός να υπήρχε στα νύχια της γάτας. Ο ηλικιωμένος είχε μια εμφανή γρατσουνιά κοντά στη μασχάλη, όπου εμφανίστηκε το πρώτο σύμπτωμα, ένα κόκκινο σημάδι.

  Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρόλα αυτά, οι υγειονομικές αρχές κάλεσαν όσους έχουν δερματικές αλλοιώσεις που μπορεί να προκλήθηκαν από «ευλογιά της Αλάσκας» να τις καλύψουν με ένα επίθεμα.

  Άλλες συμβουλές που έδωσαν είναι το καλό πλύσιμο χεριών, να πλένονται ξεχωριστά ρούχα και σεντόνια κάποιου που νοσεί. Παράλληλα, κάλεσαν τους κατοίκους της Αλάσκας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών σε περίπτωση που βρεθούν κοντά σε άγριο ζώο, προκειμένου να αποφύγουν πιθανή λοίμωξη από τον ιό.

  Με πληροφορίες από Guardian

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ