Τρίτη 18.06.2024
More

  Τέλος το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης –Τι αλλάζει το καλοκαίρι για όλους τους οδηγούς

  Η ψηφιακή άδεια οδήγησης θα είναι ενσωματωμένη στο smartphone και θα ισχύει για όλη την Ευρώπη.

  Μολονότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει από πέρσι τη δημιουργία των ψηφιακών διπλωμάτων οδήγησης, η εφαρμογή του μέτρου πρόκειται να ξεκινήσει πιλοτικά το προσεχές καλοκαίρι.

  Αν μάλιστα στην πιλοτική εφαρμογή δεν προκύψουν απροόπτα, τα ψηφιακά διπλώματα οδήγησης θα αποκτήσουν πανευρωπαϊκή ισχύ έως και το τέλος του έτους, εξέλιξη η οποία αναμένεται να οδηγήσει σταδιακά στην κατάργηση των φυσικών εγγράφων.

  Άλλωστε η χρήση του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης αποτελεί προϋπόθεση για την αρτιότερη εφαρμογή ενός ακόμα «ευρωπαϊκού» μέτρου, το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος που θα διασφαλίζει ότι η επιβολή ποινών για τροχονομικές παραβάσεις θα πραγματοποιείται ακόμα κι αν ο κάτοχος του διπλώματος προέρχεται από άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

  Αν για παράδειγμα κάποιος οδηγός χάσει το δίπλωμά του εξαιτίας μιας τροχαίας παράβασης, τότε αυτομάτως θα χάνει το δικαίωμα να επιστρέψει πίσω από το τιμόνι και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Σε ό,τι αφορά στο ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, το μόνο που πρέπει να κάνουν οι οδηγοί, είναι να κατεβάσουν την αντίστοιχη κρατική εφαρμογή και να την αποθηκεύσουν στο smartphone τους.

  Στη χώρα μας, είναι δυνατή εδώ και μήνες η ψηφιοποίηση των προσωπικών σας εγγράφων και δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα κατά την επίδειξή τους σε κάποιον αστυνομικό έλεγχο.

  Η κρατική εφαρμογή για τα smartphone όμως δεν περιλαμβάνει μόνο την άδεια οδήγησης σε ψηφιακή μορφή, αλλά την ταυτότητα κ.α. Σε περίπτωση λοιπόν ελέγχου, το μόνο που πρέπει να κάνει ο οδηγός είναι να δείξει τα ψηφιακά έγγραφα που φέρει στην εφαρμογή του κινητού του.

  Με αυτό τον τρόπο, όλοι οι οδηγοί θα έχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή διαθέσιμο το δίπλωμά τους και δεν θα υπάρχει ο φόβος να το έχουν ξεχάσει στο σπίτι τους μαζί με το πορτοφόλι. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί είναι να έχουν φορτισμένη την μπαταρία του κινητού τηλεφώνου, διαφορετικά η ψηφιοποίηση των εγγράφων δεν θα ωφελήσει σε τίποτα.

  Με την επίδειξη του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης, η αστυνομία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης θα έχει πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες για τον οδηγό, όπως τις παραβιάσεις που έχει διαπράξει, τους ελέγχους που έχει δεχθεί και πολλά άλλα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ