Πέμπτη 19.09.2024
More

    «Πρώτο κουδούνι» στα σχολεία με αγιασμό, ευχές και διαπιστώσεις

    Στο μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα των Ιωαννίνων που συστεγάζονται Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και το 4ο Λύκειο, χτύπησε το πρωί της Τετάρτης το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές. Μία χρονιά που ξεκινά με όνειρα, προσδοκίες για επίτευξη των στόχων, αλλά και με την αγωνία για το άγνωστο περιβάλλον που θα συναντήσουν να είναι ζωγραφισμένη στα μάτια των μαθητών της Α’ τάξης του Δημοτικού που είναι κάθε φορά οι «μικροί πρωταγωνιστές» του αγιασμού.

    Τον αγιασμό στο συγκρότημα της Ακαδημίας τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, ενώ παρέστησαν ακόμη, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ιωάν. Τσίμαρης και ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος αντίστοιχα, ο πρώην δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παντελής απουσία εκπροσώπου της Περιφέρειας Ηπείρου, κάτι που ίσως μπορεί να εξηγηθεί από την αντιπαράθεση στην οποία μπήκε η Περιφερειακή Αρχή την προηγούμενη χρονιά με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, με αφορμή τις καταγγελίες για το έργο διαμόρφωσης του αύλειου χώρου.

    Στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος αναφέρθηκε στο νέο περιβάλλον των πολλών και σημαντικών προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές σε έναν κόσμο που αλλάζει και μεταβάλλεται διαρκώς. Έκανε επίσης μία ξεχωριστή αναφορά στα κοινωνικά και στα περιβαλλοντικά προβλήματα λέγοντας πως οι προσδοκίες για μία πραγματική αλλαγή βασίζονται στη νέα γενιά.

    Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβλήθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να γίνουν εργασίες συντήρησης στα σχολικά συγκροτήματα και δεσμεύθηκε, όπως και η κα Τζίμα, ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα είναι αρωγός σε ό,τι ζητηθεί από τις διευθύνσεις των σχολείων.

    Τις ευχές του προς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για καλή σχολική χρονιά εξέφρασε ο κ. Τσίμαρης, τονίζοντας πως δεν είναι όλα ρόδινα στην παιδεία, αλλά πως όλοι μαζί από όποια θέση κι αν βρίσκονται έχουν υποχρέωση να προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατό.

    Σε διαφορετικό, καθαρά πολιτικό ύφος ήταν ο χαιρετισμός του κ. Έξαρχου από το ΚΚΕ που στάθηκε στα τεράστια προβλήματα σχολικών υποδομών και στις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και εποπτικών μέσων στα σχολεία, καταγγέλλοντας τη στάση της Κυβέρνησης.

    Στο Λύκειο της Ζωσιμαίας

    Σε ένα από τα ιστορικότερα σχολεία όχι μόνο των Ιωαννίνων αλλά και της χώρας, στο Πρότυπο Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής καις την τελετή του αγιασμού με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους, παρέστη ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, επικαλούμενος άλλωστε και την ιδιότητα του αποφοίτου της Ζωσιμαίας Σχολής.

    Τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος ενώ παρέστη ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Ηπείρου, η αντιπεριφερειάρχης Ελ. Περιστέρη. Απευθυνόμενος στους μαθητές του Λυκείου που θα είναι και η επόμενη γενιά που θα επιχειρήσει να διαμορφώσει τον κόσμο σύμφωνα με τα δικά της «θέλω» ο κ. Μαξιμος τόνισε πως οι μεγαλύτερες γενιές, σε μία εκ των οποίων ανήκει και ο ίδιος, δεν κατάφεραν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο από ό,τι τον παρέλαβαν και έτσι τόνισε πως οι προσδοκίες βρίσκονται στη νέα γενιά να μεταμορφώσει προς το καλύτερο τον κόσμο που θα παραλάβει με ειδικότερη αναφορά στις κοινωνικές σχέσεις και στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Στη σημασία της απόκτησης παιδείας πρωτίστως και δευτερευόντως της γνώσης επέμεινε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη νέα γενιά και ειδικά στη σημερινή εποχή να διακρίνεται από τα χαρακτηριστικά της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, όπως όμως να σέβεται και τον δημόσιο χώρο και το περιβάλλον. Η διευθύντρια του Πρότυπου Λυκείου της Ζωσιμαίας ανέγνωσε το μήνυμα του υπ. Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη προς τους μαθητές.

    Στο 3ο Λύκειο

    Ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ, Ι. Τσίμαρης, παρέστη στην τελετή του αγιασμού στο 3ο Λύκειο Ιωαννίνων «Επιφάνειος Σχολή» μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλα Τσιάρα και τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Πέτρο Παλάσχα.

     

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ