Πέμπτη 19.09.2024
More

    Κακοκαιρία Boris: Τουλάχιστον 15 νεκροί -Τοπίο καταστροφής στην Ευρώπη

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Boris».

    Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πληγεί, ενώ η κακοκαιρία έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές, το ύψος των οποίων προς το παρόν δεν μπορεί να υπολογιστεί.

    Καταρρακτώδεις βροχές σάρωσαν από την Παρασκευή αυτήν την περιοχή, με συνέπεια να υπερχειλίσουν ποταμοί και χιλιάδες κάτοικοι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σε ορισμένες περιπτώσεις με τη βοήθεια ελικοπτέρων, την ώρα που άλλοι βρήκαν καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους ή των αυτοκινήτων τους.

    Στη Ρουμανία τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η Αυστρία ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους, δύο άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών, έπειτα από τον θάνατο ενός πυροσβέστη μία ημέρα πριν.

    Στην Τσεχία, η αστυνομία επιβεβαίωσε στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο τον θάνατο ενός ανθρώπου από πνιγμό, όπως και το ότι αγνοούνται επτά άνθρωποι.

    Από την πλευρά της, η πολωνική αστυνομία έκανε λόγο για τέσσερα θύματα στις πλημμυρισμένες περιοχές, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντόναλντ Τουσκ να ανακοινώνει άμεση βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ζλότι, ήτοι 235 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σε όλες τις περιοχές τις οποίες οι Αρχές κήρυξαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής για μια περίοδο 30 ημερών, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι ή δεν έχουν νερό, δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο και τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων έχουν διακοπεί.

    Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με αξιωματούχους άλλων χωρών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

    «Θα παροτρύνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτήσει τις ζημιές», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ