Πέμπτη 19.09.2024
More

    Λίβανος: Εκρήξεις σε ασυρμάτους – Εννέα νεκροί και τουλάχιστον 2.750 τραυματίες

    Χάος επικρατεί στον Λίβανο μετά από εκρήξεις στους ασυρμάτους των μαχητών της Χεζμπολάχ. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες κυρίως μέλη της οργάνωσης αλλά και πολίτες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες -οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί- για ένα νεκρό παιδί. Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ κατήγγειλε «χακάρισμα» στις συσκευές.

    Πλέον οι τραυματίες υπολογίζονται σε 2.750, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ενώ στους εννέα φτάνουν οι νεκροί.

    Αν και η Χεζμπολάχ δεν αναφέρει το Ισραήλ επίσημα, το κάνει ωστόσο η κυβέρνηση του Λιβάνου. Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφοριών καταδίκασε το συμβάν και μίλησε για ισραηλινή επιθετικότητα.

    Όπως ακόμη έγινε γνωστό, τραυματίστηκε και ο πρέσβης του Ιράν στον Λίβανο.

    Σε ανακοίνωσή του το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

    Πάντως, ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

    Για εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στη χώρα, κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει ομάδες ιατρών για να βοηθήσουν τον Λίβανο που συγκλονίστηκε νωρίτερα από ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών τους οποίους έφεραν εκατοντάδες μέλη του φιλοϊρανικού κινήματος Χεζμπολάχ, με τη Βαγδάτη να ανησυχεί για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης.

    Στη Συρία, 14 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

     

    Πηγές: ΕΡΤNews, ΑΠΕ – ΜΠΕ | Φωτογραφίες: AP IMAGES

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ