Σάββατο 21.09.2024
More

    Να πανηγυρίζουν αυτοί που πρέπει…

    Κρεμασμένοι σαν τα… τσαμπιά σταφυλιών στις κερκίδες του Νέου Κλειστού παρακολούθησαν και γιόρτασαν περισσότεροι από 600 φίλοι του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και του μπάσκετ γενικότερα στην πόλη, το βράδυ της Τετάρτης την αναμέτρηση για το Eurocup μεταξύ του ΠΑΣ WBC και της ιταλικής ομάδας Σάσσαρι.

    Μία πραγματική γιορτή για το γιαννιώτικο μπάσκετ που δεν έχει γνωρίσει δα και μεγάλες επιτυχίες διαχρονικά, με το ποδόσφαιρο λόγω του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, αλλά και άλλα αθλήματα, όπως η κωπηλασία με ολυμπιακές και παγκόσμιες διακρίσεις ή και παλαιότερα το βόλεϊ με τον ΑΓΣΙ στην Α1 να καταγράφουν πολύ μεγαλύτερες επιτυχίες από την καλαθοσφαίριση. Η αναμέτρηση της γυναικείας ομάδας του ΠΑΣ πάντως με την Σάσσαρι, αποτελεί έναν σταθμό στην ιστορία του γιαννιώτικου μπάσκετ μόνο που κανείς δε μπορεί να προδικάσει αν θα είναι ο πρώτος ή ο τελευταίος.

    Το ότι, όπως αποτυπώθηκε στο σύνολο των ρεπορτάζ για τον αγώνα, γίνεται λόγος για ένα sold out με διάθεση περίπου 500 εισιτηρίων και μερικών δεκάδων προσκλήσεων, στην πραγματικότητα αποδεικνύει και επιβεβαιώνει το τραγικό έλλειμμα αθλητικών υποδομών στα Γιάννενα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν και να φιλοξενήσουν με πολλούς περισσότερους φιλάθλους, μία τέτοια αναμέτρηση και ακόμη καλύτερα, διοργανώσεις αθλημάτων σάλας διεθνούς επιπέδου.

    Η πόλη των Ιωαννίνων φιλοξένησε έναν επίσημο αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία του γιαννιώτικου μπάσκετ, σε ένα γήπεδο με 518 θέσεις καθήμενων θεατών και με μερικές δεκάδες όρθιους και σε καρέκλες εντός του αγωνιστικού χώρου. Αυτό από μόνο του συνιστά – έστω και σε βαθμό υπερβολής – ντροπή για όλους εκείνους που από τη δεκαετία του 1990 όπου το χρήμα έρρεε άφθονα και η χώρα γέμιζε με κλειστά γυμναστήρια, μέχρι και σήμερα, διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου με μεγαλύτερη ή μικρότερη ευθύνη και αρμοδιότητα που δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ούτε καν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει η μεγαλύτερη πόλη της Βορειοδυτικής Ελλάδας ένα αξιοπρεπές Κλειστό χωρητικότητας 2.500 – 3.000 θεατών, όπως οι περισσότερες και μικρότερες σε πληθυσμό των Ιωαννίνων, επαρχιακές πόλεις της χώρας, διαθέτουν.

    Χωρίς μεγάλο Κλειστό δεν υπάρχει μέλλον

    Αντιθέτως, τα Γιάννενα «πανηγυρίζουν» σήμερα για μία πραγματική γιορτή του μπάσκετ που έγινε σε ένα Κλειστό Γυμναστήριο το οποίο ξεκίνησε ως Αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων, ως ανταπόδοση της Πολιτείας για τις επιτυχίες της άρσης βαρών και του σωματείου Σπάρτακος Ιωαννίνων, το οποίο άλλαξε χρήση στην πορεία κατασκευής με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου. Έτσι, «μεταμορφώθηκε» σε ένα Κλειστό Γυμναστήριο στο οποίο φιλοξενούνται μόνο σωματεία καλαθοσφαίρισης και οι αγώνες και οι προπονήσεις τους, έχοντας αποσυμφορηθεί το Κλειστό της Λιμνοπούλας στο οποίο διατηρήθηκε η χρήση του για τα σωματεία χάντμπολ και βόλεϊ.

    Ούτε το περίφημο Β’ Κλειστό προχώρησε ποτέ πέραν της χωροθέτησής του στην περιοχή του Βοτανικού όπου πλέον αντικειμενικά για πολεοδομικούς και άλλους λόγους δε μπορεί να ανεγερθεί, ούτε η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου να μεταφέρει το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, έχει φτάσει σε βαθμό που να μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι σε ένα – δύο χρόνια θα έχει η πόλη ένα νέο Κλειστό Γυμναστήριο πολλαπλών χρήσεων. Μιλάμε άλλωστε και για έναν άγνωστο προϋπολογισμό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να εξασφαλιστούν για να ανεγερθεί το Κλειστό, αλλά και για συνοδά έργα υποδομών στην ευρύτερη περιοχή που επίσης θα απαιτήσουν επιπλέον χρήματα.

    Ας το χαρούν αυτοί που το αξίζουν

    Τα μέλη της ιταλικής αποστολής δε σταμάτησαν να εκφράζουν θερμές ευχαριστίες προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΠΑΣ WBC για τη φιλοξενία που έτυχαν στην πόλη, την υποδοχή, τις ανέσεις που είχαν και την εξυπηρέτηση σε ό,τι ζήτησαν. Όταν τους πήγαν όμως στο Νέο Κλειστό την Τρίτη για μία χαλαρή προπόνηση μία ημέρα πριν τον αγώνα, νόμιζαν, ότι επρόκειτο για το προπονητήριο και όχι για το γήπεδο που θα γινόταν και ο επίσημος αγώνας την επόμενη ημέρα.

    Οι μόνοι λοιπόν που αξίζουν εύσημα για ό,τι έγινε μέχρι σήμερα στην πορεία της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΣ WBC που έφτασε στην πρώτη ευρωπαϊκή της συμμετοχή, είναι η Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος, ο Ερασιτέχνης ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ για τη βοήθεια που προσφέρει, η Επιτροπή Λειτουργίας του Νέου Κλειστού με μέλη που προσφέρουν αφιλοκερδώς, διαθέτοντας προσωπικό χρόνο για το μεράκι τους, τα μέλη της ομάδας, παίκτριες, επιτελείο και φυσικά ο κόσμος του ΠΑΣ που δεν σταμάτησε ποτέ να υποστηρίζει την ομάδα. Όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι φορέων, επίσημοι, επώνυμοι και «ανώνυμοι» προσκεκλημένοι που παρίστανται σε αγώνες, όπως αυτός της Τετάρτης, έχουν κάθε λόγο να χαίρονται για την συμμετοχή μίας ομάδας της πόλης σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, πολλούς περισσότερους λόγους όμως να προβληματιστούν και να εργαστούν για να δημιουργήσουν καλύτερες υποδομές. Και τις χρειάζεται και τις αξίζει η πόλη των Ιωαννίνων.

     

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ