Παρασκευή 11.10.2024
More

    Οι προτεραιότητες και το καλό παράδειγμα της συνεργασίας

    Το καλό παράδειγμα και η αντίστοιχη καλή πρακτική στις προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους όπως και τους χειμερινούς μήνες, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων από την πρόληψη μέχρι την άμεση επέμβαση, αποτελεί τον «οδηγό» και της χειμερινής περιόδου για την πρόληψη έκτακτων προβλημάτων λόγω χιονοπτώσεων ή βροχοπτώσεων.

    Ο σχεδιασμός και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που πρέπει να τεθούν άμεσα προς επίλυση, ενόψει του χειμώνα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με την ανησυχία πλέον να έχει μετατοπιστεί από το ενδεχόμενο των χιονοπτώσεων που ήταν κάποτε, στις έντονες βροχοπτώσεις και στο ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων, ως απόρροια της κλιματικής κρίσης.

    Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης έκανε μία σύντομη αναφορέα στην αντιπυρική περίοδο αποδίδοντας τα εύσημα προς όλες τις κατευθύνσεις για το επίπεδο της συνεργασίας και την αποτελεσματικότητα που υπήρξε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποτροπή ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων.

    Μιλώντας για την αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αναφέρθηκε στην εκπόνηση των μελετών οι οποίες έχουν καθυστερήσει αλλά αυτό συμβαίνει λόγω του ότι από το 2017 που ανατέθηκαν μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει δραματικά οι συνθήκες και οι απαιτήσεις λόγω της κλιματικής κρίσης.

    Επίσης, χαρακτήρισε ως ζήτημα μείζονος προτεραιότητας το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων για ζητήματα όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων και των χειμάρρων ή οι εργασίες απομάκρυνσης των ξεραμένων κορμών πλατάνων από τις κοίτες των ποταμών. «Μας ζήτησαν να επέμβουμε ξανά στον Λούρο για να απομακρύνουμε κορμούς δένδρων και είπαμε ότι δε θα πάμε εκτός αν υπάρξει εντολή Εισαγγελέα. Δε γίνεται να επεμβαίνουμε για να διορθώσουμε κάτι και μόλις το κάνουμε να μας πυροβολούν πισώπλατα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Οι παρεμβάσεις

    Ο Συντονιστής Πολ. Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργος ζήτησε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που υπάρχει τα τελευταία χρόνια όπως και να υπάρχει καθημερινός σύνδεσμος σε 24ωρη βάση. Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο Ταξίαρχος διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Γεώρ. Παπάς, ο Γεν. Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Β. Μουσελίμης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Γ. Αζέλης, ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Γρηγ. Καρράς και ακολούθησαν τοποθετήσεις των δημάρχων και εκπροσώπων δήμων του νομού και άλλων φορέων και εθελοντικών ομάδων.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ