Παρασκευή 18.10.2024
More

    Ο ρόλος της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης

    Μερικούς από τους πολλούς μύθους που κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού προσπάθησε να καταρρίψει ο Καθηγητής Χειρουργικής Χάρης Χαρίσης στην ομιλία του που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο πλαίσιο της διημερίδας του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο «Μαστο-γραφήματα. Ο καρκίνος του μαστού από την Αρχαιότητα έως σήμερα: Αφηγήσεις-Απεικονίσεις-Απαντήσεις».

    Ο κ. Χαρίσης που είναι και διευθυντής της Μονάδας Παθήσεων Μαστού στο ΠΓΝΙ ανέλυσε μέσα από επιστημονικές έρευνες, μελέτες και στοιχεία την συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, την πιθανότητα του κινδύνου που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα, σε σχέση με άλλους καρκίνους ή και με άλλα νοσήματα ή τυχαία γεγονότα, όπως ένα τροχαίο ενώ στο δεύτερο στάδιο της ομιλίας του μίλησε για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης που εξασφαλίζει πλέον σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που προσεγγίζει ακόμη και το 100% την πλήρη θεραπεία, εάν η διάγνωση γίνει στο αρχικό στάδιο εμφάνισης του καρκίνου.

    Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίσης μία στις οκτώ γυναίκες κινδυνεύει να εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε κάποια περίοδο της ζωής της, όμως το στοιχείο που διαφοροποιεί τα δεδομένα είναι πως τα τελευταία χρόνια μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία εμφανίζεται η πάθηση, όπου πλέον γίνεται λόγος για γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    Η πιθανότητα να πεθάνει μία γυναίκα από καρκίνο του μαστού είναι μία στις 39 ενώ αντίστοιχα υπάρχει περίπτωση να πεθάνει μία στις έξι γυναίκες από κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, μία στις 101 γυναίκες σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα και μία στις 24 γυναίκες από καρκίνο του πνεύμονα.

    Όμως όπως ανέφερε ο καρκίνος του μαστού ως πάθηση για τις γυναίκες καταλαμβάνει πολύ μεγάλο χώρο στο δημόσιο λόγο «προφανώς γιατί είναι πολλές πλέον οι γυναίκες που μιλούν δημόσια για αυτό όπως και ανοιχτά στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Ίσως γι’ αυτό επικρατεί και ένας μεγάλος πανικός στο άκουσμα του καρκίνου του μαστού», ανέφερε.

    «Το πιο σημαντικό πάντως είναι να προλάβουμε όσο γίνεται γρηγορότερα την εμφάνιση του καρκίνου γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σπουδαία η δυνατότητα που δίνεται πλέον σε χιλιάδες γυναίκες και στη χώρα μας για τις δωρεάν μαστογραφίες. Σε έναν καρκίνο τελικού σταδίου, η πρόγνωση είναι πολύ κακή και δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες να παρέμβουμε αποτελεσματικά. Στο πρώτο στάδιο όμως η θεραπεία αγγίζει πλέον το 100%», προσέθεσε στη συνέχεια.

    Ενδιαφέρουσα όμως ήταν και η ομιλία που προηγήθηκε από την Νικολέτα Τσιτσανούδη, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής και Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο: «Αναπαραστάσεις του καρκίνου στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα».

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ