Τετάρτη 25.11.2020
More

  «Η πανδημία δεν σταματά τον καρκίνο, ο καρκίνος σταματά μόνο με την πρόληψη»

  «Η πανδημία δεν σταματά τον καρκίνο, ο καρκίνος σταματά μόνο με την πρόληψη», λέει ο Χ. Χαρίσης

  Αυτό είναι ένα δυνατό μήνυμα που στέλνει σε όλες τις γυναίκες ο Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κ. Χάρης Χαρίσης καλώντας τις γυναίκες να νικήσουν την όποια φοβία έχουν για τον κορωνοϊό και να μην αναβάλουν στιγμή το προγραμματισμένο ετήσιο έλεγχο μαστών.

  Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει άγχος και φόβο ενώ η άνοδος των κρουσμάτων και σε τοπικό επίπεδο κρατά πολλές γυναίκες μακριά από τις ιατρικές εξετάσεις και τα νοσοκομεία που τις διενεργούν.

  Η ανησυχία ειδικά των επιστημόνων είναι μεγάλη καθώς ελλοχεύει πάντα ο φόβος μη χαθούν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας του φόβου που κρατά τους ασθενείς μακριά από την πρόληψη που είναι το Α και το Ω στον καρκίνο και φυσικά και στον καρκίνο του μαστού όταν διαγνωστεί έγκαιρα.

  Ο μήνας Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης και φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά έχει σημασία να τονιστεί η ανάγκη διενέργειας προληπτικών ελέγχων.

  O Καθηγητής Χειρουργικής κ. Χάρης Χαρίσης ανέδειξε την αγωνία που υπάρχει ενώ με τον ήρεμο επιστημονικό του λόγο καλεί τις γυναίκες να μην αμελήσουν τις εξετάσεις τους λέγοντας ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού κάνοντας μια γυναίκα μαστογραφία είναι ανάλογος με τον καθημερινό κίνδυνο που διατρέχουμε κάνοντας τα ψώνια μας στο σουπερ μάρκετ. Παράδειγμα απλοϊκό αλλά αληθινό!

  Η ανησυχία δεν αφορά μόνο την ειδικότητα του κ. Χαρίση καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η ανησυχία για την διατάραξη των υπηρεσιών υγείας καταγράφτηκε πρόσφατα και σε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας στο 90% και πλέον των χωρών η συνηθισμένη ροή των υπηρεσιών υγείας διαταράχθηκε εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, με τις μεγάλες προόδους που πραγματοποιήθηκαν στην ιατρική φροντίδα τις τελευταίες δεκαετίες να κινδυνεύουν…

  Ανάμεσα στις υπηρεσίες υγείας που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι καθιερωμένοι εμβολιασμοί (70%), ο οικογενειακός προγραμματισμός (68%) και η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου (55%), ενώ οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών επηρεάστηκαν σχεδόν κατά το ένα τέταρτο στις χώρες που απάντησαν στα ερωτήματα του ΠΟΥ.

  Ακριβώς πάνω σε αυτές τις επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο στάθηκε και ο κ. Χαρίσης λέγοντας πως «μεγάλα επιστημονικά συνέδρια ακυρώθηκαν, επιστημονικές έρευνες και ανακοινώσεις ματαιώθηκαν και αυτά είναι μερικά μόνο από όσα συνέβησαν εξαιτίας της πανδημίας. «Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που δεν έχουμε να ανακοινώσουμε κάποια θετική εξέλιξη για την έρευνα στον καρκίνο του μαστού» σημειώνει, χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι στο προηγούμενο διάστημα και στην αρχή της πανδημίας είχε δημιουργηθεί και ζήτημα με τα χειρουργεία των καρκίνων που όμως, ευτυχώς, στη χώρα μας αντιμετωπίστηκε σχετικά άμεσα. Προβλήματα με τα χειρουργεία υπήρξαν  και σε άλλες χώρες του κόσμου. «Σήμερα, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων» αν και ο κ. Χαρίσης σπεύδει να πει ότι χρειάζεται διαχείριση όλων των δεδομένων: «Είναι αναγκαίο,  καθώς δεν θέλει κανείς να χάσουμε ασθενείς από άλλες ασθένειες εξαιτίας της πανδημίας».

  Νικήστε το φόβο, κάντε τον αναγκαίο έλεγχο!

  Η πανδημία έχει φοβίσει και τις γυναίκες που πολλές εξ’ αυτών αναβάλλουν ή μεταθέτουν για αργότερα τους  τους απαιτούμενους ετήσιους ελέγχους και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

  «Πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες ότι ο κίνδυνος που υπάρχει είναι ανάλογος με τον κίνδυνο να κολλήσουν κάνοντας τα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ» λέει ξεκάθαρα, ο Καθηγητής θέλοντας έτσι να κατευνάσει την όποια ανησυχία υπάρχει στον γυναικείο πληθυσμό που αποφεύγει ακόμη και τα εξωτερικά ιατρεία εξέτασης μαστού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εξαιτίας της αυξημένης ανησυχίας που υπάρχει ειδικά το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των κρουσμάτων.

  «Όλα τα μηχανήματα απολυμαίνονται μετά από κάθε εξέταση. Η κίνηση είναι αισθητά μειωμένη στα εξωτερικά ιατρεία εξέτασης μαστού. Οι γυναίκες είναι σημαντικό να κατανοήσουν την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης», κατέληξε ο κ. Χαρίσης.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

  Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής

  «Τέλος» στη σύνδεση Εγνατίας με την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας

  Ανακοίνωση για τη μελέτη «οδική σύνδεση Εγνατίας Οδού με Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας»

  Πανεπιστήμιο και δικηγορικός σύλλογος καταδικάζουν την επίθεση της αστυνομίας

  Οι ανακοινώσεις του Πρυτανικού Συμβουλίου και του Δικηγορικού Συλλόγου

  Μόνιμοι οι γιατροί που είναι με συμβάσεις στις ΜΕΘ

  Μόνιμες θέσεις για τους συμβασιούχους γιατρούς των ΜΕΘ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.