Τετάρτη 23.10.2024
More

    Αναγκαίο ένα ξεκάθαρο πλαίσιο ισχυρών κινήτρων

    Ως μία ευκαιρία να επαναφέρει το διαχρονικό αίτημα της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο του δήμου Πωγωνίου, για την θεσμοθέτηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για το Πωγώνι, θεωρεί ο δήμαρχος Πωγωνίου την επίσημη ανακοίνωση και πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση κινήτρων για επενδύσεις βιομηχανικού τύπου στις παραμεθόριες περιοχές.

    Μόλις το απόγευμα της Δευτέρας, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσία του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου προσέλκυσης και διευκόλυνσης των επενδύσεων ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου.

    Από όσα ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος στην ομιλία του και εν αναμονή των εξειδικεύσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, το υπουργείο προσανατολίζεται στην υποστήριξη των επενδύσεων σε παραμεθόριες περιοχές, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα είναι προϋπολογισμού άνω του ενός εκατομμυρίου.

    Σε αυτήν την περίπτωση θα ανακοινωθούν και θα ισχύουν ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα χωρίς πάντως να αναφέρει ποια θα μπορούσε να είναι αυτά.

    Το μόνο στο οποίο περιορίστηκε ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν να πει πως θα παρέχονται επιπρόσθετα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης των βιομηχανικών μονάδων.

    Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Πωγωνίου ήταν μία μεγάλη συζήτηση που προέκυψε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 ως απόλυτη αναγκαιότητα να στηριχθεί η τοπική κοινωνία που ήδη βίωνε τις συνέπειες του λουκέτου πολλών επιχειρήσεων στην παραμεθόρια περιοχή. Από εκείνους που το είχαν θέσει στη δημόσια σφαίρα, αλλά και στο επίπεδο της Βουλής, ο εκλιπών τέως υπουργός και βουλευτής Ιωαννίνων Αντ. Φούσας, ορμώμενος άλλωστε από την περιοχή του Πωγωνίου που επέμενε στην αναγκαιότητα στήριξης της περιοχής και των κατοίκων της, για να μην εγκαταλείψουν όπως όμως και έγινε στην πράξη, τον τόπο καταγωγής και διαμονής τους.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις του υπ. Ανάπτυξης, ο κ. Καψάλης τόνισε ότι είναι κρίσιμο θέμα να υπάρξει κινητροδότηση και μάλιστα ισχυρή σε όσους θελήσουν να επενδύσουν στην παραμεθόρια περιοχή. «Αν ισχύουν όπως ήμερα τα ίδια κίνητρα, οι ίδιες διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών, η ίδια γραφειοκρατία είτε επενδύεις κάτι στο Πωγώνι είτε στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, κανείς δεν πρόκειται να έρθει στην περιοχή. Πρέπει να υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο ισχυρών κινήτρων, όπως είναι τα φορολογικά για να γίνουν εφικτές οι επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Καψάλης.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ