Τετάρτη 23.10.2024
More

    Έρχονται πληρωμές για τα δημόσια έργα

    Δεσμεύσεις υπουργών προς τον Περιφερειάρχη ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα κατανεμηθούν χρήματα και για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα όπως και για το ΠΔΕ

    Η κατακύρωση του διαγωνισμού των 6,2 εκ. ευρώ για το αρδευτικό μέσου ρου Καλαμά από την Περιφερειακή Επιτροπή στη συνεδρίαση της Τρίτης έφερε στο προσκήνιο της συζήτησης και τα οικονομικά προβλήματα λόγω των καθυστερήσεων πληρωμών στα συγχρηματοδοτούμενα έργα όπως όμως και τη «στάση πληρωμών» που έχει κηρύξει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Αφορμή στάθηκε η ερώτηση – διαπίστωση που έκανε ο κ. Ζούμπας ότι από τον πακτωλό των 36 δισ.του Ταμείου Ανάκαμψης, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν πήρε, παρά ελάχιστα χρήματα για την ωρίμανση μελετών και την υλοποίηση έργων.

    Την απάντηση έδωσε ο Αλ. Καχριμάνης, υποστηρίζοντας πως η Περιφέρεια Ηπείρου σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες της χώρας, διεκδίκησε και πήρε πολλά περισσότερα χρήματα μεταξύ αυτών και το ποσό των 6,2 εκ. για το αρδευτικό του μέσου ρου Καλαμά, έργο που όμοιό του μόλις ένα ακόμη έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    «Πήραμε 24 εκ. για έργα οδικής ασφάλειας και εκπονήσαμε τις μελέτες και υλοποιούμε τα έργα για το Τζαμί της Καλούτσανης, το Ιμαρέτ στην Άρτα, το Κάστρο Κιάφας στο Σούλι, για συμπληρωματικά έργα του υπ. Πολιτισμού στην παράκαμψη της αρχαίας Νικόπολης και άλλα. Μπορεί όποιος θέλει να ελέγξει τι έργα και πόσα χρήματα πήραν οι άλλες περιφέρειες και να συγκρίνουν», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

    Η συζήτηση στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «στεγνό» από χρήματα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τον περιφερειάρχη να γνωστοποιεί το περιεχόμενο επικοινωνίας που είχε με τον αρμόδιο υπουργό κ. Παπαθανάση που του μετέφερε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα κατανεμηθούν χρήματα και για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα όπως και για το ΠΔΕ.

    «Περάσαμε όλο το καλοκαίρι χωρίς χρήματα και αυτό ήταν πολύ δύσκολο για όλους. Μοναδική εξαίρεση ήταν οι ανελαστικές δαπάνες, όπως η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές για εργαζόμενους σε προγράμματα και δομές του ΕΣΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ