Πώς είναι καλύτερο να πίνουμε τον καφέ μας, πώς θα τρεφόμαστε καλύτερα και πώς θα ξεπεράσουμε τυχόν αρνητικές σκέψεις που μας κυριεύουν;
Δέκα απλές συνήθειες – που ενδεχομένως μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα – είναι ικανές να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι «μεγάλες αλλαγές» όπως ενδεικτικά η διακοπή του καπνίσματος ή η καθημερινή άθληση, μπορούν -βεβαίως- να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής μας. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να τις εφαρμόσει καθένας. Από την άλλη, υπάρχουν διάφορα απλά, καθημερινά «μικροπράγματα» που μπορούν να σηματοδοτήσουν αλλαγές: Πώς είναι καλύτερο να πίνουμε τον καφέ μας, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε εύκολα τη διατροφή μας και ο τρόπος με τον οποίο θα ξεπεράσουμε τυχόν αρνητικές σκέψεις που μας κυριεύουν, μπορεί να είναι εύκολες, απλές και απολύτως εφαρμόσιμες λύσεις για να αισθανόμαστε καλύτερα, ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Ειδικοί πανεπιστημιακοί που κατά καιρούς καλούνται να σχολιάσουν έρευνες ή να προσφέρουν τις συμβουλές τους για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, προτείνουν κάτι που μπορούμε να κάνουμε αμέσως και όντως, να αισθανθούμε καλύτερα.
#1 Καφές
Ποιοι είναι το κοινωνικά αποδεκτό διατροφικό συστατικό που βοηθά στην πρόληψη της ηπατικής νόσου, μας φέρνει σε εγρήγορση και δεν χρειάζεται να ξοδευτούμε υπερβολικά για να το αποκτήσουμε; Ο καφές! Ο φθηνότερος παρασκευασμένος καφές με τον μικρότερο αριθμό προσθέτων βοηθά τον εγκέφαλο, το συκώτι και τη μικροχλωρίδα του εντέρου, σύμφωνα με τον Δρ Jasmohan S. Bajaj, ηπατολόγος και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια.
#2 Μην παραπονιέσαι!
Όταν βρίσκομαι κολλημένος σε ένα μοτίβο αρνητικής σκέψης, προσπαθώ να μην παραπονιέμαι για επτά ημέρες. Αυτή η πρακτική επανεκπαιδεύει τον εγκέφαλο να σταματήσει να ακολουθεί μια αρνητική πορεία. «Γράφω “Μην παραπονιέσαι!” σε ένα post-it δίπλα στο κρεβάτι μου, ώστε να το βλέπω όταν ξυπνάω», λέει ο Δρ Kali D. Cyrus, ψυχίατρος και επίκουρος καθηγητής στο Johns Hopkins Medicine.
#3 Στο μπάνιο
«Κρατήστε τα περιοδικά, τα τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλα σύνεργα ανάγνωσης από το μπάνιο που θα σας αποσπάσουν την προσοχή από την εργασία που πρέπει να κάνετε όταν βρίσκεστε στο μπάνιο. Μελέτες δείχνουν ότι ο επιπλέον χρόνος στην τουαλέτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορροΐδων», υποστηρίζει η Δρ Σόφι Μπαλζόρα, γαστρεντερολόγος και κλινική καθηγήτρια Ιατρικής στο NYU Langone Health.
#4 Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Εάν θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά, ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων — παρασκευασμένων με μη διατροφικά συστατικά, σχεδιασμένα να είναι ακαταμάχητα αν όχι εθιστικά και δεν μπορούν να παρασκευαστούν στην κουζίνα του σπιτιού σας γιατί δεν έχετε τον εξοπλισμό ή τα βιομηχανικά συστατικά. Πώς αναγνωρίζετε ένα τέτοιο τρόφιμο; Ελέγξτε τη λίστα συστατικών του. Εάν είναι γεμάτο χημικές γεύσεις, υφές ή χρώματα, αφήστε το στο ράφι, συμβουλεύει η Marion Nestle, Ομότιμη Καθηγήτρια Διατροφής, Σπουδών Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας στο N.Y.U.
#5 Τακτικές περίοδοι αποχής από το αλκοόλ
Κάντε τακτικά διαλείμματα αποχής από το αλκοόλ. Αυτά τα διαλείμματα είχαν ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμες μειώσεις σε σχέση με τη συμπεριφορά κάποιου στις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνει, ακόμη και τους μήνες που δεν απέχει από αυτό, υποστηρίζει ο Johannes Thrul, αναπληρωτής καθηγητής στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
#6 Ύπνος
Όλοι αγωνιζόμαστε να βρούμε πρακτικούς τρόπους για να χαλαρώσουμε αρκετά, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να κοιμηθούμε. Για κάποιους, βοηθά η σύνδεση με τον άνθρωπό τους πριν τον ύπνο. Δεν θέλετε, επίσης, πραγματικό έντονο φως κοντά σας μια ώρα περίπου πριν τον ύπνο. Η επίδραση του φωτός μειώνεται με την απόσταση και η οθόνη της τηλεόρασής πρέπει να είναι αρκετά μακριά, επισημαίνει η δρ Indira Gurubhagavatula, ειδικός στην ιατρική του ύπνου στην Penn Medicine.
#7 Μουσικό διάλειμμα
Κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, ένα από τα πιο απολαυστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να ακούσετε ένα τραγούδι που αγαπάτε σε κάποιο διάλειμμα. «Σε βάζει σε μια διαφορετική ζώνη. Έχω μια λίστα που έχει Snoope Dogg, Megan Thee Stallion και όλα τα είδη», λέει ο Nedra Glover Tawwab, κοινωνικός λειτουργός.
#8 Σεξ
Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε για το σεξ – τι πραγματικά σας αρέσει, πότε θέλετε σεξ, πότε όχι, τι λειτουργεί, τι όχι – και τα περισσότερα ζευγάρια δεν το κάνουν. Τα ζευγάρια που έχουν προσανατολισμένες στη λεπτομέρεια, περιεκτικές και συνεχείς συζητήσεις για το σεξ, έχουν πολύ καλύτερο, πιο διερευνητικό, πιο χαρούμενο και ευχάριστο σεξ, υποστηρίζει η Έμιλι Μορς,
Εκπαιδευτικός για σεξ, δημιουργός του podcast “Sex With Emily”.
#9 Πλένουμε τα χέρια
«Οι ασθενείς, τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι μου, ζητούν συχνά συμβουλές για το πώς να αποφύγουν αποτελεσματικότερα τις λοιμώξεις στη ζωή τους. Η κορυφαία απάντησή μου είναι μια απλή και ανόητη σύσταση: Να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Να θυμάστε ότι τα 20 δευτερόλεπτα είναι ο καλύτερος χρόνος – όσο διαρκεί το “Happy Birthday”», λέει ο δρ Peter Chin-Hong, λοιμωξιολόγος στο U.C.S.F.
#10 Συνδεθείτε
Όχι στο διαδίκτυο, αλλά με τους φίλους σας: Κάντε μικρές ενέργειες καθημερινά που σας κρατούν συνδεδεμένο με άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό είναι πιο ευτυχισμένοι, ζουν περισσότερο και παραμένουν πιο υγιείς. Κανονίστε συναντήσεις με φίλους, εξόδους για δείπνο, κλπ κα κανονίστε και κάτι “συγκεκριμένο” – για παράδειγμα, after work drinks, με φίλους κάθε Πέμπτη.
Με πληροφορίες από New York Times