Από την 1η Ιουνίου προβλέπεται η επαναλειτουργία των χώρων καφέ και εστίασης γενικότερα, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον Πρωθυπουργό, ωστόσο περισσότερο από την ημερομηνία στην οποία θα ανοίξουν ξανά τα καταστήματα, εκείνο που απασχολεί τους επαγγελματίες, είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούνται.
Κάποια από αυτά τα μέτρα, όπως οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των πελατών, αλλά και το αριθμητικό όριο των τεσσάρων ατόμων το ανώτερο σε κάθε τραπέζι, δημιουργούν έναν απόλυτα φυσιολογικό προβληματισμό. Από την άλλη ωστόσο ακόμη μεγαλύτερος είναι ο προβληματισμός των επαγγελματιών της εστίασης στον τομέα των οικονομικών υποχρεώσεων, που θα βρεθούν μπροστά τους την ημέρα που θα λειτουργήσουν και πάλι τα καταστήματα. Ο Νίκος Καντζάς από το χώρο εστίασης «Λιθαρίτσια» τόνισε, ότι όλοι περιμένουν να είναι μία δύσκολη η φετινή χρονιά μέχρι το τέλος της, όμως περιμένουν παράλληλα από την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, να εξειδικεύσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της εστίασης.
«Εμείς ξέρουμε, ότι μόλις ανοίξουμε την 1η Ιουνίου θα βρεθούμε μπροστά σε συσσωρευμένα χρέη, που θα είναι δύσκολο να καλυφθούν όταν θα έχουμε το 1/3 των τραπεζοκαθισμάτων και θα έχουμε και τον κόσμο που τουλάχιστον στην αρχή, θα είναι πολύ φοβισμένος. Θα περιμένουμε ωστόσο να δούμε ποια άλλα μέτρα μπορεί να ληφθούν, όπως είναι ο δανεισμός των επιχειρήσεων. Αν μιλάμε για έναν δανεισμό με ευνοϊκούς όρους, ή άτοκα ή χαμηλότοκα, θα είναι κάτι θετικό, όχι όμως με επιτόκια του 8% όπως διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες γιατί αυτό θα είναι θηλιά στο λαιμό των επιχειρήσεων», σημείωσε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ