Κυριακή 26.10.2025
More

    Επιπλέον 3,3 εκ. για το Πηγάδια – Πλάκα

    Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού κρίνεται αναγκαία για την ενίσχυση της ασφάλειας της κατασκευής

    Επαρκείς κρίνονται οι διευκρινίσεις που έδωσαν στην αντιπολίτευση οι επιβλέποντες μηχανικοί στο έργο που εκτελεί η Περιφέρεια στον άξονα Πηγάδια – Πλάκα, το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Περ. Επιτροπής, με την εισήγηση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού κατά 3,3 εκ. ευρώ. Με το ποσό αυτό ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τον αρχικό προϋπολογισμό προ της έκπτωσης δηλαδή του αναδόχου, ωστόσο υπάρχει μία βασική διαφορά που σύμφωνα με τους επιβλέποντες είναι η δυσκολία του έργου και τα εμπόδια που συναντά ο ανάδοχος προχωρώντας τις εργασίες, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μην υπάρξει κίνδυνος για την μετέπειτα ασφάλεια της κατασκευής.

    Κάπως έτσι, και αφού το θέμα συζητήθηκε αρχικά σε επίπεδο Περ. Αρχής και επικεφαλής των παρατάξεων που ζήτησαν και εξηγήσεις και ενημέρωση, ζητήθηκε από τους επιβλέποντες μηχανικούς κ.κ Ζάννη και Τσούμπο αντίστοιχα να παραστούν για να δώσουν απαντήσεις.

    Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού γίνεται όπως είπαν κυρίως για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι επειδή στο αρχικό στάδιο της κατασκευής, κρίθηκε πως υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα αν εφαρμοστεί η μελέτη ως είχε, να προκύψει πρόβλημα στην πορεία ενδεχομένως και με το δρόμο σε λειτουργία και έτσι αποφασίστηκε δύο διανοίξεις στροφών που υπολογίζονταν σε 30 μ. πλάτος να φτάσουν τα 200 μέτρα πλάτος. Επίσης, να ενισχυθούν τα επιχώματα στα ίδια και σε άλλα σημεία με οπλισμένα γεωπλέγματα κάτι που επίσης αυξάνει το συνολικό κόστος του έργου.

    Ακολούθησε μία σειρά ερωτημάτων από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης σχετικά με τυχόν ελλείψεις στην αρχική μελέτη, για το αν θα μπορούσε να έχει επιλεγεί η μέθοδος κατασκευής σηράγγων αλλά και για το αν λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από την απόρριψη αδρανών υλικών στη χαράδρα του Αράχθου. Αμφότεροι απάντησαν πως λαμβάνονται όσο γίνεται περισσότερα μέτρα ασφαλείας και αυτό επιβεβαιώνουν και οι εκθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Για τη μη κατασκευή κάποιας σήραγγας ανέφεραν πως αν και δεν αφορά το δικό τους αντικείμενο καθώς η επίβλεψη ξεκινά με την συμβασιοποίηση του έργου και δεν σχετίζεται με τη μελέτη, ότι προφανώς εκτιμήθηκε το υπέρογκο κόστος που ανέρχεται σε 60.000 ευρώ το μέτρο κάτι που σημαίνει πως για μία σήραγγα 200 μέτρων, το κόστος κατασκευής θα έφτανε τα 12 εκ. ευρώ.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ