Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Θετικό πρόσημο εμφάνισε ο τζίρος των επιχειρήσεων το α’ τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2026 ανήλθε σε 111,272 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,6% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2025, οπότε και είχε διαμορφωθεί στα 108,48 δισ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2026 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Κατασκευές κατά 17,4%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, κατά 1%. Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάρτιο 2026 ανήλθε σε 34,787 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέση με τον Μάρτιο 2025, οπότε και είχε διαμορφωθεί στα 31,067 δισ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάρτιο 2026 σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2025 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Κατασκευές, κατά 27,3%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας, κατά 1,3%.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΗΛΙΟΣ»
Σε πάνω από 1,85 εκατ. συνταξιούχους (δηλαδή περίπου το 85% των συνταξιούχων άνω των 65 ετών) και ευάλωτους δικαιούχους αναμένεται να κατευθυνθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 300 ευρώ που αναμένεται να καταβληθεί τον Νοέμβριο, με τα στοιχεία της έκθεσης «Ήλιος» να αποτυπώνουν ξεκάθαρα το προφίλ όσων βρίσκονται πιο κοντά στο μέτρο στήριξης.
Η ενίσχυση στοχεύει κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους συντάξεων χηρείας και αναπηρίας, αλλά και ανασφάλιστους υπερήλικες, σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια εξακολουθεί να πιέζει τα εισοδήματα.
Φυσικά, πρέπει να αναφερθεί και η αδικία που αφορά σε συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, οι οποίοι παρότι μπορεί να λαμβάνουν πενιχρές συντάξεις, εντούτοις λόγω του ηλιακού ορίου δεν λαμβάνουν το σχετικό επίδομα. Στον αντίποδα το επίδομα θα λάβουν συνταξιούχοι με σαφώς μεγαλύτερες συντάξεις, απλώς και μόνο επειδή πληρούν το ηλικιακό όριο των 65 ετών.
Τα στοιχεία του συστήματος πιστοποιούν ότι η πλειονότητα των συνταξιούχων εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά εισοδηματικά επίπεδα. Από τις περίπου 2.000.000 κύριες συντάξεις που καταβλήθηκαν, πάνω από τις μισές – δηλαδή ποσοστό 57% – κυμαίνονται κάτω από τα 1.000 ευρώ. Μάλιστα από αυτές, περίπου 265.000 συντάξεις είναι έως 500 ευρώ, ενώ περίπου 860.000 κυμαίνονται από 501 έως 1.000 ευρώ.
ΟΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ
Συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων, κυρίως λόγω καυσίμων και τροφίμων, βλέπουν τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, παρά τα «φρένα» που έχουν μπει από την αρχή στις ανατιμήσεις. Παρά τον περιορισμό στο ποσοστό κέρδους και τις δεσμεύσεις των σούπερ μάρκετ για πάγωμα των τιμών περίπου 100 κωδικών καθημερινής χρήσης, φαίνεται ότι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα έχουν σταδιακά αρχίσει να περνούν και στα τρόφιμα και ειδικά τα ανεπεξέργαστα.
Πιο συγκεκριμένα, μεγάλες ανατιμήσεις καταγρά-φονται στα νωπά φρούτα και τα λαχανικά, τα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά. Από κοντά έρχονται και οι ανατιμήσεις σε σοκολάτα και προϊόντα σοκολάτας και τον καφέ, περισσότερο λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών. Αντίθετα, στις υπηρεσίες φαίνεται ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας δεν είχαν πολύ μεγάλη επίδραση.
Από την εφημερίδα «Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου» 20-5-2026









