Σημαντική απλοποίηση στις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο φέρνει η πλήρης εφαρμογή του νόμου 5293/2026, ο οποίος αντικαθιστά τα 25 συνηθέστερα δικαιολογητικά με μία μόνο υπεύθυνη δήλωση. Η μεταρρύθμιση, που προωθήθηκε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, αποσκοπεί στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών «ΜΙΤΟΣ», η αλλαγή απλοποιεί 1.007 από τις περίπου 2.500 διοικητικές διαδικασίες που απαιτούσαν την προσκόμιση δικαιολογητικών, καλύπτοντας το 40% του συνόλου. Η εφαρμογή της εκτιμάται ότι θα εξοικονομεί κάθε χρόνο περίπου 42,5 εκατομμύρια πιστοποιητικά και έγγραφα, τα οποία μέχρι σήμερα αναζητούσαν πολίτες και επιχειρήσεις.
Η νέα διαδικασία αφορά 32 δημόσιους φορείς και επηρεάζει 622 διαδικασίες που αφορούν φυσικά πρόσωπα και ακόμη 385 που σχετίζονται με επιχειρήσεις.
Πλέον, όταν το Δημόσιο διαθέτει ήδη τα απαραίτητα στοιχεία στις ηλεκτρονικές του βάσεις δεδομένων, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν σχετικά πιστοποιητικά. Αντί αυτών, θα υποβάλλουν μία υπεύθυνη δήλωση και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρούν αυτεπάγγελτα στην αναζήτηση, διασταύρωση και επαλήθευση των στοιχείων.
Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που καταργούνται συγκαταλέγονται το αντίγραφο ποινικού μητρώου, οι ληξιαρχικές πράξεις, η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, το αποδεικτικό έκδοσης ΑΜΚΑ, η βεβαίωση προϋπηρεσίας, η βεβαίωση ανεργίας, ο τίτλος σπουδών, καθώς και σειρά ακόμη πιστοποιητικών που απαιτούνταν σε εκατοντάδες διοικητικές διαδικασίες.
Όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς οι πολίτες απαλλάσσονται από την υποχρέωση να αναζητούν έγγραφα που βρίσκονται ήδη στη διάθεση του Δημοσίου.
Η μεγαλύτερη εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων καταγράφεται στα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παιδείας, Εθνικής Άμυνας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η μεταρρύθμιση έχει ήδη πρακτική εφαρμογή σε διαδικασίες όπως η χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου, η διόρθωση στοιχείων στο μητρώο της ΔΥΠΑ, η οριστική τοποθέτηση εκπαιδευτικών, η αδειοδότηση μονάδων παιδικής προστασίας και η ίδρυση γυμναστηρίων και αθλητικών σχολών, μειώνοντας αισθητά τον αριθμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών και επιταχύνοντας την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.







