ΔΑΣ ΟΤΑ: Καταγγελίες για παλιούς κάδους και ελλείψεις στα Μέσα Ατομικής Προστασίας

Σφοδρή κριτική στη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων για την κατάσταση των κάδων απορριμμάτων και τις συνθήκες εργασίας στην υπηρεσία Καθαριότητας ασκεί το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων.

Όπως υποστηρίζει, ο Δήμος έχει να προμηθευτεί νέους κάδους εδώ και δύο χρόνια, καθώς η τελευταία σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 27 Μαΐου 2024. Σύμφωνα με το Σωματείο, από τους περίπου 4.000 πράσινους και μπλε κάδους, περισσότεροι από τους μισούς παρουσιάζουν σοβαρές φθορές.

Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, καλούνται συχνά να μεταφέρουν γεμάτους και κατεστραμμένους κάδους προς τα απορριμματοφόρα και στη συνέχεια να συλλέγουν από το οδόστρωμα τα απορρίμματα που πέφτουν μέσα από τις τρύπες. Παράλληλα, γίνεται λόγος για κινδύνους τραυματισμών από κατεστραμμένα φρένα, σπασμένα καπάκια και προβληματικά πεντάλ.

Το Σωματείο καταγγέλλει ακόμη ότι πολλοί κάδοι παραμένουν τοποθετημένοι σε χορτάρια και χαλίκια, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να υποχρεώνονται να τους μεταφέρουν μέχρι την άσφαλτο, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη σωματική τους καταπόνηση.

Κριτική για τις προδιαγραφές της νέας προμήθειας

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον διαγωνισμό για την προμήθεια νέων κάδων. Το Σωματείο υποστηρίζει ότι στις τεχνικές προδιαγραφές περιλαμβάνεται το πρότυπο EN840:2012, το οποίο, όπως αναφέρει, έχει καταργηθεί από το 2020.

Παράλληλα, επικρίνει την προσθήκη της διατύπωσης «ή νεότερη ισχύουσα έκδοση», υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να γίνουν αποδεκτοί τόσο κάδοι που ανταποκρίνονται στο παλαιότερο πρότυπο όσο και προϊόντα με τις νεότερες προδιαγραφές, γεγονός που, κατά την εκτίμησή του, μπορεί να οδηγήσει και σε ενστάσεις μεταξύ των προμηθευτών.

Το Σωματείο σημειώνει ότι είχε ενημερώσει επίσημα τη Δημοτική Αρχή για τα προβλήματα στις 6 Αυγούστου 2025, με έγγραφο που είχε κοινοποιηθεί στον δήμαρχο, τον γενικό γραμματέα, τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τον τεχνικό ασφαλείας και τον ιατρό εργασίας. Όπως υποστηρίζει, έναν χρόνο αργότερα τα προβλήματα όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά έχουν πολλαπλασιαστεί.

Καταγγελίες και για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας

Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος για καθυστερήσεις στη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), με το Σωματείο να υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι διανύουν τη δεύτερη χρονιά χωρίς να τους έχουν αποδοθεί τα προβλεπόμενα μέσα.

Παράλληλα, επικαλείται πρόσφατη τοποθέτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών στη Δημοτική Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να μην προχωρήσει διαγωνισμός για την προμήθεια ΜΑΠ για το 2026. Το Σωματείο επισημαίνει ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη ενημέρωση του γενικού γραμματέα, σύμφωνα με την οποία ο σχετικός διαγωνισμός ήταν έτοιμος και οι καθυστερήσεις οφείλονταν στον προϋπολογισμό.

Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι η καταβολή αποζημίωσης αντί της παροχής ΜΑΠ δεν διασφαλίζει την προστασία των εργαζομένων και ζητά από τον Δήμο Ιωαννιτών να λάβει άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ