Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το πτωτικό κλείσιμο με φόντο τις επαφές ΗΠΑ-Ιράν

Πτωτικά κινείται για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση το Brent, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί ημερήσιων απωλειών από τον Αύγουστο. Στις απογευματινές συναλλαγές στην Ασία υποχωρούσε κατά 0,8%, στα 98,43 δολάρια το βαρέλι.

Κάτω από τα 90 δολάρια κινήθηκε και το αμερικανικό αργό, έχοντας χάσει πάνω από 10% στις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις. Η αγορά πιέστηκε περαιτέρω μετά τις ενδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία εξετάζει την επαναλειτουργία του αγωγού East-West και την επανέναρξη εξαγωγών από την Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες για αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς.

Στο επίκεντρο βρίσκονται παράλληλα οι πρώτες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν από τον Ιούνιο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υποδεχθεί τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην Ουάσινγκτον. Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνάντηση μπορεί να επηρεάσει τις εμπορικές και γεωπολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς να αναμένονται απαραίτητα σημαντικές συμφωνίες.

Η πτώση των ενεργειακών τιμών περιόρισε προσωρινά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και συνέβαλε στην άνοδο των αμερικανικών μετοχών. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι μια νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα σε υποδομές παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου, θα μπορούσε να ανατρέψει την εικόνα.

Η Goldman Sachs εκτιμά επίσης ότι η Κίνα δεν αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές πετρελαίου στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, περιορίζοντας έτσι έναν παράγοντα που θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ