Πάνω από 250.000 στους δρόμους της Γαλλίας για την Παιδεία

Πάνω από 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, με μαθητές και φοιτητές να διαδηλώνουν για τα προβλήματα στην Παιδεία και να εκφράζουν την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές επιλογές.

Από το Παρίσι έως το Στρασβούργο και την Τουλούζη, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους με πανό και συνθήματα, θέτοντας στο επίκεντρο τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, τα πολυπληθή τμήματα και τα εξαντλητικά ωράρια. Παράλληλα, ζητούν ενίσχυση της χρηματοδότησης για την Παιδεία.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και φοιτητές, ενώ τα πρώτα οδοφράγματα δημιουργήθηκαν έξω από το Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών. Σε αρκετές πόλεις καταγράφηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, με χρήση δακρυγόνων και αύρων νερού για τη διάλυση συγκεντρώσεων.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη χρήση αστυνομικής βίας, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 900 από τα συνολικά 3.700 λύκεια της χώρας παρέμειναν κλειστά, ενώ περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι αντιμετωπίζουν διώξεις.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε και ο δήμαρχος του Σεν Ντενί, Μπαλί Μπαγκαγιόκο, ο οποίος επιχείρησε να τους προστατεύσει κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνύ έχει δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων έως το τέλος Οκτωβρίου. Παράλληλα, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα, στο οποίο θα αναφερθεί και στις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις.

ΔΕΗ Banner

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ