Στα 1,55 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, επιδότηση 20 λεπτά στο diesel και 10 λεπτά στην αμόλυβδη

Η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους βρίσκεται στο επίκεντρο νέου πακέτου κρατικών παρεμβάσεων, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων για τις μετακινήσεις και τη θέρμανση των νοικοκυριών. Τα μέτρα περιλαμβάνουν επιδοτήσεις στην τιμή των καυσίμων κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις των διυλιστηρίων, καθώς και αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2026-2027.

Οι τρεις επιδοτήσεις στην αντλία

Από τις 15 έως τις 31 Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τρεις επιδοτήσεις στα καύσιμα, οι οποίες αφαιρούνται απευθείας από την τιμή πώλησης, χωρίς να απαιτείται αίτηση από τους καταναλωτές ή να εφαρμόζονται εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται:

  • 20 λεπτά ανά λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 15 λεπτά ανά λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης (diesel).
  • 10 λεπτά ανά λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, από τις 17 Οκτωβρίου.

Το συνολικό κόστος των συγκεκριμένων παρεμβάσεων για το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου υπολογίζεται σε 46 εκατ. ευρώ.

Πόσο μειώνονται οι τιμές με τις εκπτώσεις των διυλιστηρίων

Στις κρατικές επιδοτήσεις προστίθενται οι εκπτώσεις που έχουν ανακοινώσει οι εταιρείες διύλισης, αυξάνοντας το συνολικό όφελος για τους καταναλωτές.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, η συνδυασμένη μείωση ανέρχεται σε 40 λεπτά ανά λίτρο, καθώς τόσο το κράτος όσο και τα διυλιστήρια συνεισφέρουν από 20 λεπτά. Στο diesel κίνησης, η κρατική επιδότηση των 15 λεπτών συμπληρώνεται από έκπτωση 5 λεπτών από τα διυλιστήρια, διαμορφώνοντας συνολική μείωση 20 λεπτών ανά λίτρο.

Στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, η κρατική ενίσχυση ανέρχεται σε 10 λεπτά ανά λίτρο, ενώ η ανακοινωθείσα έκπτωση των διυλιστηρίων προστίθεται επίσης στην τιμή.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Εκτιμώμενη τιμή στα 1,55 ευρώ το λίτρο

Η μέση τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 1,95 ευρώ ανά λίτρο, με πιθανές αποκλίσεις από 1,90 έως 2 ευρώ, ανάλογα με τις διεθνείς τιμές.

Με την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης και της έκπτωσης των διυλιστηρίων, η τιμή αναμένεται να υποχωρήσει κατά 40 λεπτά, φτάνοντας περίπου στα 1,55 ευρώ το λίτρο. Το εκτιμώμενο εύρος διαμορφώνεται από 1,50 έως 1,60 ευρώ.

Για τα νοικοκυριά που δικαιούνται και το επίδομα θέρμανσης, το πραγματικό κόστος υπολογίζεται ότι μπορεί να περιοριστεί περίπου στα 1,35 ευρώ ανά λίτρο, με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις.

Η παρέμβαση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το πετρέλαιο θέρμανσης είχε κλείσει τον Απρίλιο στα 1,75 ευρώ το λίτρο. Για τους δικαιούχους του επιδόματος, ο συνδυασμός της έκπτωσης στην αντλία και της οικονομικής ενίσχυσης αποσκοπεί στην κάλυψη σημαντικού μέρους της επιβάρυνσης.

Αύξηση 30% στο επίδομα θέρμανσης για τον χειμώνα 2026-2027

Παράλληλα με τις μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται οριζόντια κατά 30% για τη χειμερινή περίοδο 2026-2027.

Η ενίσχυση καλύπτει όλες τις επιδοτούμενες μορφές ενέργειας, μεταξύ των οποίων το πετρέλαιο θέρμανσης, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καυσόξυλα και τα πέλετ, καθώς και τα υπόλοιπα επιλέξιμα καύσιμα.

Με τη νέα ρύθμιση:

  • Το ανώτατο ποσό του επιδόματος αυξάνεται από 1.200 σε 1.560 ευρώ.
  • Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα.
  • Η αύξηση εφαρμόζεται σε όλες τις επιλέξιμες μορφές θέρμανσης.

Κατά την προηγούμενη χρονιά, το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,17 εκατομμύρια νοικοκυριά για τις διάφορες μορφές θέρμανσης. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, εκτιμάται ότι περίπου 750.000 νοικοκυριά, δηλαδή σχεδόν το 60% όσων το χρησιμοποιούν, πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Η αύξηση αποτυπώνεται και στα επιμέρους ποσά: νοικοκυριό που θα δικαιούνταν επίδομα 500 ευρώ θα λάβει πλέον 650 ευρώ, ενώ για νοικοκυριό που είχε λάβει 800 ευρώ την προηγούμενη χρονιά, η νέα ενίσχυση διαμορφώνεται στα 1.040 ευρώ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου. Η προκαταβολή, η οποία αυξάνεται επίσης κατά 30%, προβλέπεται να καταβληθεί έως τις 23 Δεκεμβρίου 2026.

Το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την αύξηση υπολογίζεται σε 52 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο συνολικός προϋπολογισμός του επιδόματος, με βάση τα περσινά δεδομένα, αυξάνεται από 173 σε 225 εκατ. ευρώ.

Πρόσθετα 98 εκατ. ευρώ για τις δύο παρεμβάσεις

Οι νέες παρεμβάσεις προβλέπουν συνολικά 98 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των καταναλωτών και των νοικοκυριών κατά την ενεργειακή κρίση.

Από αυτά, 46 εκατ. ευρώ αφορούν τις επιδοτήσεις καυσίμων για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και 52 εκατ. ευρώ την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30% για ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο.

Το πακέτο συνδυάζει τη μείωση των τιμών στην αντλία, η οποία αφορά τους καταναλωτές χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με την ενίσχυση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα

Το συνολικό πακέτο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνει, πέρα από τις νέες επιδοτήσεις, μέτρα που αφορούν καύσιμα, αγρότες, οικογένειες, ενοικιαστές και συνταξιούχους.

  1. Επιδοτήσεις καυσίμων στο δίκτυο: Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 262 εκατ. ευρώ. Για το diesel προβλέφθηκαν επιδοτήσεις 20 λεπτών ανά λίτρο, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για τον Απρίλιο και τον Μάιο, 15 λεπτών για τον Ιούνιο, 10 λεπτών για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και 15 λεπτών για τον Οκτώβριο. Για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου προβλέπονται επίσης 20 λεπτά ανά λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης και 10 λεπτά για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων.
  2. Fuel Pass: Για την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2026 χορηγήθηκε ενίσχυση 60 ευρώ στις νησιωτικές περιοχές και 50 ευρώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, με συνολικό κόστος 113 εκατ. ευρώ.
  3. Ενίσχυση αγροτών για λιπάσματα: Προβλέφθηκε επιδότηση ίση με το 15% των τιμολογίων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για την περίοδο από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου 2026. Το κόστος ανέρχεται σε 48 εκατ. ευρώ.
  4. Αποζημίωση ακτοπλοϊκών εταιρειών: Για τις υποχρεωτικές χρεώσεις των εισιτηρίων προβλέπεται αποζημίωση με ετήσιο κόστος 60 εκατ. ευρώ.
  5. Επιδότηση βιομηχανικού ρεύματος: Στο πλαίσιο CISAF/METSAF προβλέπεται ενίσχυση με στόχο τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Προϋπόθεση είναι τουλάχιστον το 50% της επιδότησης να κατευθυνθεί σε επενδύσεις που μειώνουν τις εκπομπές CO₂ και το ενεργειακό κόστος. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ και επιβαρύνει το 2027.
  6. Ενίσχυση οικογενειών με παιδιά: Τον Ιούνιο του 2026 ανακοινώθηκε έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί, η οποία αφορά το 80% των οικογενειών με παιδιά, δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Το κόστος υπολογίζεται σε 232 εκατ. ευρώ.
  7. Επιστροφή ενοικίου: Διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά όρια για την επιστροφή ενοικίου, από 20.000 σε 25.000 ευρώ και από 28.000 σε 35.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το όριο διαμορφώνεται σε 39.000 ευρώ, με επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Η διεύρυνση εκτιμάται ότι καλύπτει το 85% των ενοικιαστών, προσθέτοντας περίπου 70.000 δικαιούχους και ανεβάζοντας το σύνολο σε 1 εκατομμύριο. Το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ.
  8. Ενίσχυση συνταξιούχων: Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε η διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων για την ενίσχυση των 250 ευρώ, ώστε να καλύπτει το 85% των συνταξιούχων, καθώς και η αύξηση του ποσού στα 300 ευρώ, με πρόσθετο ετήσιο κόστος 215 εκατ. ευρώ. Με την επέκταση της ενίσχυσης στο σύνολο των συνταξιούχων άνω των 65 ετών, που αντιστοιχεί σε 2,2 εκατομμύρια δικαιούχους, και την αύξηση στα 400 ευρώ που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, το πρόσθετο κόστος σε σύγκριση με το 2025 ανέρχεται σε 516 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, 862 εκατ. ευρώ αφορούν έκτακτες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, ενώ 541 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στη μόνιμη αύξηση της ενίσχυσης των συνταξιούχων και στη διεύρυνση της επιστροφής ενοικίου.

ΔΕΗ Banner

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ