Σάββατο 26.10.2024
More

    Απεργία στην καθαριότητα από Δευτέρα;- Αναζητούν λύση μέχρι τελευταία στιγμή

    Σε αδιέξοδο οι σχέσεις εργαζομένων με τη δημοτική αρχή

    Και ενώ ο υδράργυρος θα ανέβει και θα χτυπάει «κόκκινα» την ίδια ώρα οι δρόμοι της πόλης, εάν δεν υπάρξει λύση, θα γεμίζουν από σκουπίδια καθώς ο Σύλλογος Εργαζομένων αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση αρχής γενομένης από την Δευτέρα εξαιτίας αδυναμίας συνεννόησης με την δημοτική αρχή στο θέμα του προγράμματος εργασίας και στις βάρδιες των πληρωμάτων.

    Μέχρι αυτή την ώρα, γίνονται προσπάθειες ανάμεσα στους εργαζόμενους και την δημοτική αρχή να βρεθεί λύση και να μην κατέβουν σε απεργία οι εργαζόμενοι.

    Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας σε επικοινωνία που είχαμε υποστήριξε ότι αναζητούν λύσεις χωρίς όμως να υπάρχει καμία βεβαιότητα για το εάν τελικά θα βρεθεί κοινή οδός.

    Στο μεταξύ, η υφιστάμενη κατάσταση και όλα τα ανοικτά ενδεχόμενα συζητήθηκαν μέσω μεγάλων εντάσεων στην συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Εργοτάξιο του Δήμου, στον Άγιο Νικόλαο.

    Το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας των αλλαγών που κάνει η δημοτική αρχή στη λειτουργία των εργαζομένων της πρωινής βάρδιας της καθαριότητας, τους οποίους αποφάσισε να τους μεταφέρει στη νυχτερινή βάρδια. Αιτία της αλλαγής είναι ότι δεν έχει προβλεφθεί ο σχετικός κωδικός ώστε να πληρωθούν τα νυχτερινά και τις υπερωρίες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της καθαριότητας, διμηνίτες και οχταμηνίτες. Για τους μόνιμους υπάλληλους υπάρχουν τα χρήματα και έτσι αποφάσισαν να φέρουν τα πάνω κάτω στο πρόγραμμα δημιουργώντας προβλήματα σε άδειες, ρεπό αλλά και καθημερινότητα των εργαζομένων.

    Οι απόψεις από πλευράς των εργαζομένων κατατέθηκαν και αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε κινητοποίηση και επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για τις επόμενες μέρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται πρώτα για τη δημόσια υγεία και έπειτα για την εικόνα της πόλης.

    Εν μέσω λοιπόν διαφωνιών, αλλά με κοινή αρχή ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο των σχέσεων δημοτικής αρχής και εργαζομένων αποφασίστηκε να κατεβάσουν διακόπτη σε ένα νευραλγικό τομέα και σε μια δύσκολη περίοδο αφού βρισκόμαστε στο τέλος του Ιουλίου με θερμοκρασίες υψηλές.

    Η απεργία είναι ο μόνος δρόμος σύμφωνα με την πρόεδρο των Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων Τίνα Ζέκα αφού η δημοτική αρχή, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της προέδρου είναι ανακόλουθη και λαμβάνει το βραβείο αδιαφορίας!

    Η κατάσταση ήταν κακή…. και τώρα γίνεται έκρυθμη… καθώς δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς οι όποιες συνεννοήσεις ή οι όποιες προσπάθειες έγιναν να βρεθεί λύση. Ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας επιχείρησε να εξηγήσει στους εργαζόμενους την κατάσταση και ζήτησε να βρεθεί από κοινού μια λύση.

    Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος Εργαζομένων ζητούν ρητά και κατηγορηματικά να μην γίνει καμία αλλαγή στις βάρδιες καθαριότητας. Να δοθούν οι άδειες του καλοκαιριού όπως έχουν προγραμματιστεί και να ξεκινήσουν προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες.

     

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ