Σάββατο 23.11.2024
More

    Η τήρηση των μέτρων σημαίνει όχι νέα μέτρα

    Οι έλεγχοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα είναι σαρωτικοί, καθώς διαπιστώθηκε μη τήρηση των πρωτοκόλλων, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην τακτική ενημέρωση χτες και όπως ανέφερε, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ελεγχθούν όλες σε όλη τη χώρα.

    Ο υφυπουργός επισήμανε την αύξηση κρουσμάτων στην Αττική και προανήγγειλε την αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Όπως είπε, όπου τα μέτρα τηρούνται, υπάρχει σημαντική επιδημιολογική αποφόρτιση. «Η τήρηση των μέτρων σημαίνει όχι νέα μέτρα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Όπως σημείωσε, τις επόμενες μέρες παρουσιάζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις 8.450 στρατεύσιμοι. Όλοι τους θα περάσουν από 7-23 Σεπτεμβρίου από τεστ Covid-19, που θα διενεργήσουν, στα σημεία κατάταξής τους, υγειονομικά κλιμάκια των ΕΔ και του ΕΟΔΥ.

    Απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα παραμένει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, χωρίς εκπτώσεις. Δεν περισσεύει κανείς από την προσπάθειά μας αυτή. Χρειάζεται η συνεργασία Πολιτείας-πολιτών. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξη της πανδημίας, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως «είμαστε μακριά από τοπικά lockdown, ειδικά στην Αττική». «Έχουμε στη φαρέτρα μας εργαλεία για να μπορέσουμε να αποφύγουμε να φτάσουμε ως εκεί» σημείωσε. Όπως εξήγησε, πάντως, τα επιδημιολογικά δεδομένα παρακολουθούνται «δήμο-δήμο» και εφόσον χρειαστεί, θα παρθούν τοπικά μέτρα, προς το παρόν ωστόσο «απέχουμε πολύ».

    Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, η παρούσα φάση είναι μια πολύ κρίσιμη καμπή, καθώς τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα του Δεκαπενταύγουστου

    Για έξαρση ενός είδους δεύτερου νέου κύματος πανδημίας στην Ευρώπη, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα με αύξηση κρουσμάτων αλλά «όχι κρίσιμη», μίλησε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

    Όπως επισήμανε, ο ιός συνεχίζεται με μεγάλη παγκόσμια διασπορά και ήδη είναι περισσότερα από 26 εκατ. τα κρούσματα και πάνω από 830.000 οι νεκροί παγκοσμίως, τα θύματα είναι 5.000 ημερησίως.

    Στην Ελλάδα, εξήγησε, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Μαΐου και τη χαλάρωση τοιυ πληθυσμού, στη μη συμμόρφωσή του με τα μέτρα που ελήφθησαν.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, από τον Αύγουστο έως σήμερα τα εισαγόμενα κρούσματα είναι 841, σε σύνολο 6.320, δηλ. ποσοστό γύρω στο 13%, ενώ το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά και το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

    «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, όχι υγειονομικά, αλλά ως προς την περίοδο που διανύουμε. Έρχεται φθινόπωρο και χειμώνας, που μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Τώρα είναι ο χρόνος για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, να διασφαλίσουμε στείρο από τον ιό το υγειονομικό σύστημα» τόνισε ο καθηγητής.

    Όπως συμπλήρωσε, είναι δύσκολη η περίοδος μπροστά μας, γιατί είναι η εποχή για γρίπες και άλλες ιώσεις, «πρέπει να έχουμε τον νου μας». Με την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, «μπορούμε να περιορίσουμε και τη γρίπη» συμπλήρωσε.

    Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γώγος ζήτησε απ’ όλους να ακούν «τους επιστήμονες και όχι την παραπληροφόρηση».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ