Δευτέρα 18.10.2021
More

  Το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για την πλατεία

  Πίεση για αποφάσεις και λύση στην ανάπλαση της Πλατείας Πύρρου ασκεί η παράταξη «Ιωάννινα 2023» της Τατιάνας Καλογιάννη στη δημοτική αρχή ζητώντας της να θέσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

  Η Τ. Καλογιάννη, τονίζει ότι η δημοτική αρχή ανέλαβε να παρουσιάσει μία δική της πρόταση από τη στιγμή που φαίνεται ότι δεν θα υλοποιήσει τη θεσμικά εγκεκριμένη πρόταση που προέκυψε από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του δήμου. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση.

  «Η εικόνα και λειτουργία της κεντρικής πλατείας της πόλης μας είναι απαράδεκτη» τονίζει η παράταξη που ανακοίνωσε ότι επικεφαλής Τατιάνα Καλογιάννη, έστειλε επιστολή σχετικά με το θέμα στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, επιστολή την οποία και δημοσιοποίησε.

  Όπως αναφέρει ακόμα: «Επί του θέματος, η Δημοτική αρχή έχει προβεί από πέρυσι σε διάφορες δηλώσεις, δίνοντας και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Κανένα εξ αυτών, ως συνήθως, δεν τηρήθηκε. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να πάρει σαφή θέση για το θέμα, δηλαδή αν θα υλοποιηθεί ή όχι το έργο της ανάπλασης όπως μελετήθηκε. Για το λόγο αυτό καλούμε τον κ. Δήμαρχο να λάβει θέση»

  «Η παράταξή μας έχει ήδη, από τις 3 Ιανουαρίου 2020, μετά από δική της πρωτοβουλία, πλήρη ενημέρωση από τους μελετητές του έργου, για το αντικείμενο της ήδη οριστικά παραληφθείσας από το Δήμο μελέτης εφαρμογής της ανάπλασης», σημειώνει.

  Η επιστολή

  Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται

  «Στις 26.11.2019, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας προέβη στην  «Οριστική Παραλαβή της Μελέτης Εφαρμογής της Αρχιτεκτονικής Μελέτης με τίτλο «Ανάπλαση Πλατείας Πύρρου». Δηλαδή το έργο της Ανάπλασης διαθέτει πλήρη μελετητική ωριμότητα.

  Όπως είναι γνωστό, η ανάθεση της μελέτης έγινε μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Επίσης, το έργο ανακατασκευής της πλατείας, με προϋπολογισμό 2 εκατ. €, είναι ενταγμένο στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου και προοριζόταν για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

  Σχετικά με το θέμα είχατε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 11/12/2019, ότι: «Σε ότι αφορά την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας, είναι απολύτως σεβαστή η διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού όπως και το αποτέλεσμά του. Το ερώτημα είναι αν αυτό το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί. Η αίσθηση που εμείς έχουμε είναι ότι αυτή η εικόνα δεν εκφράζει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας».

  Όμως ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Αρλέτος, την ίδια μέρα, δήλωνε ότι «η ανάπλαση πρέπει να ενταχθεί σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό του κέντρου… Δε θεωρούμε προτεραιότητα να δαπανήσουμε ένα ποσό της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ για να φτιάξουμε μια πλατεία αποκομμένη από τον ευρύτερο σχεδιασμό του κέντρου. Θα πάμε σε μια λειτουργική παρέμβαση τώρα και μετά, στο πλαίσιο μιας συνολικής πρότασης, θα ενταχθεί και η πλατεία. Το έργο θα ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και στις αρχές του χρόνου (2020) θα είμαστε έτοιμοι να το δημοπρατήσουμε. Εκτιμώ ότι μέχρι το καλοκαίρι (2020) η εικόνα της πλατείας θα είναι εντελώς διαφορετική», προσθέτοντας πως ο σχεδιασμός προέβλεπε την επισκευή του δαπέδου στα σημεία που απαιτείται, την αύξηση του πρασίνου, τη λειτουργία του σιντριβανιού, τη διαμόρφωση πέργκολας, νέα και λειτουργικά παγκάκια, χημικές τουαλέτες,  κιόσκι για τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν τα μωρά τους. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων αυτών, ανερχόταν στις 200.000- 300.000 ευρώ».

  Και προσθέτει:

  «Στις 3 Ιανουαρίου 2020 η παράταξη μας Ιωάννινα_2023, κάλεσε την μελετητική ομάδα του έργου Ανάπλασης της πλατείας, προκειμένου να σχηματίσουν τα μέλη της άποψη για τον σχεδιασμό. Οι μελετητές, μας παρουσίασαν τη μελέτη, ακολούθησε γόνιμος διάλογος, ζητήθηκαν διευκρινήσεις, οι οποίες παρασχέθηκαν με πλήρη τεκμηρίωση».

  «Επειδή το καλοκαίρι, που είχε τεθεί από τον Αντιδήμαρχο ως χρόνος ολοκλήρωσης της «λειτουργικής παρέμβασης» παρήλθε, αλλά δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση στην πλατεία Πύρρου, παρακαλούμε να ορίσετε το συντομότερο δυνατόν ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την παρουσίαση της μελέτης από τους μελετητές και τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε ή να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου αμέσως, ή να απορριφθεί.

  Στην περίπτωση που έχετε προχωρήσει σε εναλλακτική μελέτη αντίστοιχης ωριμότητας, παρακαλούμε αυτή να κατατεθεί και να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο», καταλήγει η Τ. Καλογιάννη.

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ