Παρασκευή 22.11.2024
More

    Τουρισμός… συνεργασίας με περιφερειακή αυτονομία

    Οι περιφέρειες της χώρας θα διατηρήσουν τη δυνατότητα χάραξης και υλοποίησης της στρατηγικής ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος σε περιφερειακό επίπεδο, σε μία προσπάθεια ωστόσο συνεργασίας και με τις όμορες περιφέρειες αλλά και με το υπουργείο Τουρισμού.

    Η στροφή από την επίτευξη συνεχόμενων ρεκόρ επισκεψιμότητας εκατομμυρίων τουριστών σε ετήσια βάση στη χώρα, στον ποιοτικό τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο, που μπορεί να αποφέρει πολλά περισσότερα κέρδη για την εθνική οικονομία και για τις επιχειρήσεις, επιβεβαιώθηκε σε επίπεδο χάραξης στρατηγικής στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα.

    Το κρίσιμο ζητούμενο ωστόσο όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Ηπείρου Στρ. Ιωάννου είναι η αξιοποίηση της δουλειάς που έγινε και σε περιφερειακό επίπεδο από το 2011 μέχρι σήμερα, κάτι που σε επίπεδο τουλάχιστον προθέσεων φαίνεται να υλοποιείται.

    Παράλληλα, η Περιφέρεια Ηπείρου όπως ανέφερε έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη γιατί ο τουρισμός 12 μήνες το χρόνο, αποτελεί ουσιαστικά την εφαρμογή της στρατηγικής της Περιφέρειας Ηπείρου από το 2011.

    «Είναι γεγονός ότι αυτό που πρώτοι είπαμε το 2011 για τον τουρισμό των τεσσάρων εποχών, ανταποκρίνεται σήμερα στη διάθεση του υπουργείου Τουρισμού για ολόκληρη τη χώρα. Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε στο εξής είναι πως το πιο σημαντικό δεν είναι ο αριθμός των επισκεπτών αλλά η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Δε μας ενδιαφέρουν οι πολλοί επισκέπτες, αλλά εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν περισσότερα», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

    Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Τρίτης ο αντιπεριφερειάρχης στάθηκε με θετική διάθεση στην απόφαση συγκρότησης του περιφερειακού συμβουλίου για το οποίο είχε δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κατά την επίσκεψή της στην Ήπειρο τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Η θέσπιση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, αποτελεί μια πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων που εντοπίζονται, κυρίως όμως στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με ενιαία κριτήρια».

    Ακόμη, αναφέρθηκε στις Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία θέατρα, σε δράσεις ανάδειξης ιστορικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού κ.ά..   Τόνισε πως με τα έργα βιολογικών καθαρισμών, τον εκσυγχρονισμό των καταφυγίων κλπ, αναβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο παράκτιο μέτωπο, ενώ η σύνδεση του τουρισμού με τα τοπικά προϊόντα- που ήδη έχει ξεκινήσει στην Ήπειρο- είναι απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες.

    Ο κ. Στράτος Ιωάννου, υπογράμμισε επίσης, πως η πρόθεση  του Υπουργείου Τουρισμού για τη διαμόρφωση ενός αυτόνομου, στρατηγικού σχεδίου για την πολυκεντρική ανάπτυξη του τουρισμού, βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την Περιφέρεια Ηπείρου, που ήδη υλοποιεί ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό για τον τουρισμό. Επεσήμανε όμως πως η επιτυχία του προϋποθέτει ότι σε αυτόν θα  εντάσσονται και θα ακολουθούν τις στοχεύσεις του, όλοι οι άλλοι φορείς που εμπλέκονται σε ζητήματα τουρισμού (δήμοι, επιμελητήρια, επαγγελματίες), ώστε να εκπέμπεται ένα ενιαίο μήνυμα και να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. «Η πολυδιάσπαση των δράσεων, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, δεν αποδίδει και προκαλεί σύγχυση και στρεβλώσεις», υπογράμμισε.

    Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης έθεσε μεταξύ άλλων και δύο αιτήματα: Τη συνδρομή του Υπουργείου Τουρισμού για την αύξηση των προσκλήσεων προς δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες για ταξίδια εξοικείωσης  και την αύξηση των χρηματοδοτήσεων για βελτίωση των απαραίτητων υποδομών.

     

    Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Ηπείρου

    Την Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει με αντικείμενο και την τουριστική προβολή για το 2020 με τον κ. Ιωάννου να δίνει το στίγμα της φιλοσοφίας που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.

    «Προφανώς μας ενδιαφέρει να απευθυνθούμε σε νέες αγορές, αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε και όλους όσοι μας στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια. Η Ήπειρος μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στο τρίπτυχο – πολιτισμός – τοπική γαστρονομία. Τα στοιχεία και για το 2019 επιβεβαιώνουν την αύξηση της επισκεψιμότητας στην Ήπειρο σε υπερδιπλάσιο ποσοστό της μέσης αύξησης στη χώρα», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ