Παρασκευή 22.11.2024
More

    Στόχος η άμεση επέμβαση για τα ετοιμόρροπα κτίρια

    Ξεκινά η καταγραφή, σχεδιάζονται οι παρεμβάσεις

    Η κατάρρευση ετοιμόρροπων κτιρίων μετά το φονικό σεισμό στη Σάμο την περασμένη εβδομάδα, άνοιξε ξανά τον κύκλο της συζήτησης για το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την αντιμετώπισή τους, το οποίο όμως είναι τόσο γραφειοκρατικό και δαιδαλώδες, που καταντά μη λειτουργικό.

    Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού επιτελείου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη να ανακοινώνει προ ημερών την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, με την οποία θα δίνει τη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή τους από τους δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά.

    Το κόστος των επεμβάσεων, προβλέπεται, να καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου έως την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου.

    Παράλληλα, σχεδιάζεται να αρχίσει η καταγραφή και η σήμανση των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με εθελοντές μηχανικούς του ΤΕΕ, ξεκινώντας από περιοχές προτεραιότητας. Αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή και με την κάλυψη των θεσμικών κενών που εκτιμάται, ότι θα φέρουν οι νέες ρυθμίσεις, τη σκυτάλη θα πάρουν οι δήμοι για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων.

    Πρόταση για επιτροπή

    Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την Πέμπτη ο αντιπεριφερειάρχης Κων. Σιαράβας κατέθεσε την πρόταση σύστασης μίας τεχνικής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της περιφέρειας, των δήμων και του ΤΕΕ, ώστε αρχικά να καταγραφούν τα ετοιμόρροπα κτήρια, να αναζητηθούν οι ιδιοκτήτες τους και να ακολουθηθεί η διαδικασία που θα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

    Ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος έκανε λόγο για ένα σοβαρό πρόβλημα και στην περιοχή του Ζαγορίου, κυρίως με τα πολλά διατηρητέα κτήρια που είναι ετοιμόρροπα, αλλά παράλληλα και με την αδυναμία επικοινωνίας ή συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες – κληρονόμους.

    Παρέμβαση έκανε τέλος και ο πρόεδρος του παρατήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Γ. Λυκοτραφίτης επικαλούμενος αφενός την υπάρχουσα νομοθεσία, και αφετέρου την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο περισσότερο σαφές και καθορισμένο νομοθετικό πλαίσιο.

    Σε πρώτη φάση όμως, πως είπε θα πρέπει να γίνει μία αναλυτική καταγραφή των ετοιμόρροπων κτηρίων και σε αυτή τη διαδικασία το Τεχνικό Επιμελητήριο θα είναι στην πρώτη γραμμή.

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ