Σάββατο 04.02.2023
More

  Στο επίκεντρο τα πλημμυρικά φαινόμενα

  Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενόψει του χειμώνα

  Σε διαφορετικό πλαίσιο, όπως επιτάσσουν πλέον οι συνθήκες όχι της πανδημίας, αλλά της κλιματικής αλλαγής, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου την Πέμπτη ενόψει του χειμώνα.

  Ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά, που όπως επισημάνθηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων στην συνεδρίαση του Συντονιστικού, η προσοχή και προετοιμασία των υπηρεσιών θα πρέπει να επικεντρωθεί, όχι στις πιθανές χιονοπτώσεις, αλλά στα πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέους όρους και νέα δεδομένα για όλους και η ανάγκη προετοιμασίας και προσαρμογής σε αυτά, είναι απολύτως απαραίτητη όσο και αυτονόητη.

  Στην Ήπειρο, η αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων του χειμώνα είναι συνυφασμένη με τις χιονοπτώσεις στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, όπου όμως έχει αποκτηθεί τεράστια εμπειρία και είναι ελάχιστες οι φορές που ο μηχανισμός «πιάνεται στον ύπνο». Γι’ αυτό άλλωστε και έχουν περάσει πολλά χρόνια, από την τελευταία φορά που υπήρχαν αποκλεισμένα χωριά από το χιόνι, όπως τόνισαν δήμαρχοι της ΠΕ Ιωαννίνων που συμμετείχαν στην συνεδρίαση του Συντονιστικού.

  Στον αντίποδα, τα πλημμυρικά φαινόμενα του καλοκαιριού στην Εύβοια και του φθινοπώρου στην Καρδίτσα αποτέλεσαν μία σαφή προειδοποίηση για το νέο μοντέλο της προετοιμασίας του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος στην Ήπειρο Δημ. Μαυρογιώργος.

  «Η κλιματική αλλαγή μας υποχρεώνει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να δράσουμε ανάλογα, μόλις απαιτηθεί, Οι προμήθειες για αλάτι έχουν ήδη γίνει, είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας, των δήμων και των ιδιωτών, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για φαινόμενα που δεν τα έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν», ανέφερε ο κ. Μαυρογιώργος.

  Ο Αλ. Καχριμάνης από την πλευρά του, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης της συνεργασίας όλων των υπηρεσιών και φορέων, έκανε γνωστή την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, να μεταφέρει την αρμοδιότητα καθαρισμού των ορεινών ρεμάτων και χειμάρρων από τα Δασαρχεία, στην περιφέρεια.

  Οι αυτοδιοικητικοί

  Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ στην παρέμβασή του έκανε γνωστό πως σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, θα επικυρωθεί το σχέδιο δράσης της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης επισήμανε, πως οι δήμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, όμως έχουν ήδη εξαντληθεί και σε πόρους και σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.

  «Θα πρέπει άμεσα να υπογραφεί το ΠΔ για τη θέσπιση των γραφείων ή των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας στους δήμους. Μιλάμε για υποστελεχωμένες υπηρεσίες, με προσωπικό που έχει παράλληλα καθήκοντα και δε μπορεί να ασχοληθεί μόνο με την Πολιτική Προστασία», ανέφερε.

  Είναι αναγκαία, πρόσθεσε, η ενίσχυση των δήμων με προσωπικό που θα ασχολείται αποκλειστικά με ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας πως δεν είναι πάντα αυτονόητη η επιτυχής ανταπόκριση των δήμων σε όλες τις δυσκολίες και προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά καιρούς.

  Αναφέρθηκε τέλος, στην ετοιμότητα των δήμων της περιοχής στη σύνταξη των Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, στο πλαίσιο και σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία «Δάρδανος».

  Οι δήμαρχοι Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, Μετσόβου Κων. Τζαφέας, Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος και Πωγωνίου Κων. Καψάλης στάθηκαν στην άριστη συνεργασία με την Πολ. Προστασία της περιφέρειας, όπως όμως και σε επιμέρους προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα στα διοικητικά όρια των δήμων τους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δήμου Πωγωνίου, με τον κ. Καψάλη να τονίζει, ότι έγιναν καθορισμοί στην κοίτη του Καλαμά και του Γορμού, όμως είναι κάποια σημεία, που λόγω της συσσώρευσης πλατάνων που έχουν «νεκρωθεί» από την αρρώστια, είναι σχεδόν απροσπέλαστα από το νερό και σε περίπτωση πλημμύρας, ο κίνδυνος είναι τεράστιος.

  Σε ετοιμότητα Σώματα Ασφαλείας και Εν. Δυνάμεις

  Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ακόμη εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον συντονιστή επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, Κων. Παχίδη να δίνει μία αναλυτική εικόνα του διαθέσιμου μηχανισμού στην Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου, μαζί με τον διοικητή της υπηρεσίας Απ. Βασδέκη.

  Όπως είπε, υπάρχουν διαθέσιμα και ενεργά 75 οχήματα, 74 φορητές αντλίες της Πυροσβεστικής και επτά της 5ης ΕΜΑΚ, 52 οχήματα που φέρουν τον «εργάτη» για τη ρυμούλκηση οχημάτων, ενώ έχουν συγκροτηθεί 23 συνεργεία διάσωσης της Πυροσβεστικής και 8 της ΕΜΑΚ, ο αριθμός των οποίων μπορεί να αυξηθεί σε κατάσταση μερικής ή γενικής επιφυλακής.

  Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων έκανε ιδιαίτερη αναφορά τέλος στην ανάγκη «εκπαίδευσης» της κοινωνίας σε θέματα Πολιτικής Προστασίας. «Είναι ένα ζήτημα στο οποίο είμαστε πίσω. Οφείλουμε να βρούμε τρόπο να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία, ώστε να μην περιμένουν οι πολίτες, μόνο την Αστυνομία, την Πυροσβεστική ή την Πολ. Προστασία», σημείωσε.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ