Σάββατο 23.11.2024
More

    Μητσοτάκης στο «Europe 2021»: «Η πανδημία δεν ανέκοψε τις μεταρρυθμίσεις μας-Θα επενδύσουμε 32 δισ. στην οικονομία

    Το συνέδριο που έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021».

    Τη συζήτηση συντόνισε η επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, Νικόλ Μπαστιάν, ενώ σε αυτήν έλαβε μέρος και ο Τόμας Έντερς, Πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Airbus. Παρενέβη επίσης ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέχλερ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας από το 1979.

    «Η πανδημία δεν ανέκοψε την ώθηση που είχε δοθεί στις μεταρρυθμίσεις»
    «Παρά την πανδημία ποτέ δεν ανακόπηκε η ώθηση που είχε δοθεί στις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα 32 δισ. συνολικά -19 δισ. σε επιχορηγήσεις και 13 σε δάνεια- με στόχο να δώσουμε ώθηση στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.

    «Χρησιμοποιήσαμε την πανδημία ως μια ευκαιρία να προσφέρουμε μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες. Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού αναμορφώνουμε τον ιστό του ελληνικού κράτους», επισήμανε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια: «Έχουμε τέσσερις βασικές προτεραιότητες σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και μεγάλη έμφαση σε προσόντα, δεξιότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

    «Πολύ σημαντικό ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται ως σύνολο για τα εμβόλια -Γίνεται πλήρως αναλογική κατανομή»

    Η συζήτηση κάλυψε πολλές θεματικές: Από την αντίδραση στην πανδημία, ως το σχέδιο εμβολιασμών, την ψηφιοποίηση του κράτους, την ανάκαμψη του τουρισμού, την πράσινη ανάπτυξη και τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. «Είναι πολύ σημαντικό -κυρίως για χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους- ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται ως σύνολο και γίνεται πλήρως αναλογική κατανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε μεγάλες και μικρές χώρες, πλούσιες και φτωχές. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα των εμβολίων.

    «Θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Θέλουμε οι Γερμανοί να είναι σε θέση να έρθουν στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ήμουν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για αυτό που αποκαλούμε Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού» σημείωσε, διευκρινίζοντας παράλληλα: «Αυτό δεν συνιστά άδεια να ταξιδέψει κανείς, βεβαίως, αλλά θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια».

    «Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο επιλογές. Ελπίζουμε σε μια εποικοδομητική σχέση, αλλά αν τα πράγματα δεν κινηθούν στην σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπήρξε μια βελτίωση της κατάστασης τον τελευταίο μήνα που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, αλλά δεν είμαι αφελής. Θέλω να δω συνέπεια σε αυτή την συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

    Οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο «Europe 2021»

    Nicole Bastian: Ανέλαβε το αξίωμα του πριν από ενάμιση χρόνο. Ξεκίνησε με τη φιλοδοξία να οδηγήσει την ελληνική οικονομία στη βιώσιμη ανάπτυξη. Αλλά ακολούθησε η κρίση του Covid και η προηγούμενη χρονιά ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από 10% και το έλλειμμα ήταν περισσότερο από 6%. Πώς μπορεί η χώρα να επιστρέψει στην βιώσιμη ανάπτυξη; Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι τον Έλληνα Πρωθυπουργό από το γραφείο του στην Αθήνα.

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Γεια σας. Καλημέρα από την Αθήνα.

    Nicole Bastian: Τα καλά νέα είναι πως έρχονται χρήματα από τις Βρυξέλλες με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και η Ελλάδα μπορεί να λάβει περισσότερα από 30 δισ. και είπατε πως αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.  Θα μπορούσατε να μας πείτε ποια είναι τα σχέδιά σας για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη;

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να συμμετάσχω σε αυτή την συζήτηση. Θα ήθελα να επισημάνω πως τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την επίδοση της οικονομίας δεν είναι κάτι που δεν περιμέναμε. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί σημαντικά από την Covid και θα ήθελα να επισημάνω πως σε ό,τι αφορά την ιατρική παράμετρο της πανδημίας, η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που ωφέλησε και το brand μας συνολικά.

    Εισήλθαμε σε αυτή την πανδημία με ένα υπο-χρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας αλλά λάβαμε μέτρα εγκαίρως. Επικοινωνήσαμε πολύ ξεκάθαρα το μήνυμα μας και η επίδοσή μας ήταν καλύτερη σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Και ταυτόχρονα χρησιμοποιήσαμε την πανδημία ως μια ευκαιρία να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας μας. Κυριολεκτικά μόλις επέστρεψα  πριν από λίγα λεπτά από ένα από από τα ορθοπεδικά μας νοσοκομεία όπου εγκαινιάσαμε 30 κλίνες ΜΕΘ.

    Δύο παραδείγματα: Η Microsoft αποφάσισε, αφού έκανε μια ενδελεχή συγκριτική μελέτη για πολλές χώρες, να εγκαταστήσει τρία μεγάλα data centres στην Ελλάδα. Αυτές είναι συνεισφορές που θα μείνουν μαζί μας και μετά την πανδημία. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας μας ήταν και παραμένει μία από τις κύριες προτεραιότητές μας. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, θα ήθελα να επισημάνω πως -μολονότι αφιερώσαμε τον περισσότερο χρόνο μας στον Covid αντιμετωπίσαμε και διεθνείς κρίσεις όπως το μεταναστευτικό- ποτέ δεν ανακόπηκε η ώθηση που είχε δοθεί στις μεταρρυθμίσεις. Καλώς επισημάνατε ότι εκλεγήκαμε με μία ατζέντα που είχε στόχο την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία τα πήγαινε εξαιρετικά καλά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και πιστεύω ότι θα τα πάμε εξαιρετικά καλά και όταν θα την αφήσουμε πίσω μας.

    Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προδιαγραφές. Η πρώτη είναι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά μας. Για παράδειγμα, η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, ώστε να διευκολύνουμε τις διεθνείς επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Και έχει ενδιαφέρον να υπογραμμίσουμε ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούσαν μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα.

    Η Volkswagen ανακοίνωσε ένα πολύ σημαντικό project με στόχο τη μετατροπή ενός από τα νησιά μας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας, μοντέλο βιώσιμου μετασχηματισμού για τα νησιά. Η RWE είναι έτοιμη να επενδύσει στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς υπάρχει πίστη στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και σίγουρα, εκτός αυτών όπως επισημάνατε, έχουμε πια και το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο διαπραγματευτήκαμε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούλιο. Πρόκειται για μια κομβική αλλαγή στην προσέγγιση της Ευρώπης ώστε να είμαστε σε θέση να δανειζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διοχετεύουμε επιχορηγήσεις στα κράτη-μέλη.

    Έχουμε υποβάλει στις Βρυξέλλες το πρόγραμμα που αφορά τη χώρα μας για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα. Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα κεφάλαια, 32 δισ. συνολικά- 19 δισ. σε επιχορηγήσεις και 13 σε δάνεια- με στόχο να δώσουμε ώθηση στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

    Nicole Bastian: Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα των project για τα οποία σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα χρήματα; Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα – ναυαρχίδα;

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε αρκετά. Έχουμε τέσσερις βασικές προτεραιότητες σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και μεγάλη έμφαση σε προσόντα, δεξιότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση. Αυτές είναι όλες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ήδη εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των κτιρίων. Η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Έχουμε σχετικά παλιά κτίσματα. Μπορούμε να επωφεληθούμε από τις νέες τεχνολογίες. Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Έχουμε μια δραστήρια βιομηχανία κατασκευαστικών υλικών στην Ελλάδα και βεβαίως αυτά είναι έργα εντάσεως εργασίας. Δημιουργούμε πολλές θέσεις εργασίας και μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων, ενώ ταυτόχρονα βοηθάμε νοικοκυριά με χαμηλούς λογαριασμούς ενέργειας και ηλεκτρισμού. Διαθέτουμε πάνω από 3 δισ. σε αυτό το πρόγραμμα.

    Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό πρόγραμμα που έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού κράτους. Όπως γνωρίζετε, το ελληνικό κράτος ήταν και σε σημαντικό βαθμό παραμένει ιδιαίτερα γραφειοκρατικό. Χρησιμοποιήσαμε την πανδημία ως μια ευκαιρία να προσφέρουμε μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες. Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού αναμορφώνουμε τον ιστό του ελληνικού κράτους. Αν δει κανείς το πρόγραμμα εμβολιασμού μας είναι καθαρά ψηφιακό και ουσιαστικά εμείς πάμε στον τελικό χρήστη. Δεν τους ζητάμε να επικοινωνήσουν αυτοί με εμάς. Τους στέλνουμε ένα sms και επικοινωνούμε απευθείας μαζί τους. Κλείνουν το ραντεβού τους ηλεκτρονικά και η διαδικασία προχωράει απρόσκοπτα.

    Μάλιστα και οι Έλληνες έχουν εκπλαγεί από το γεγονός ότι το κράτος είναι σε θέση να λειτουργεί με έναν τόσο σύγχρονο τρόπο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Απομακρυνόμαστε και από τα ορυκτά καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγή. Ένα θέμα το οποίο είναι επίκαιρο και στη Γερμανία. Υπάρχει μία ολόκληρη περιοχή στη Δυτική Μακεδονία που εδώ και μισό αιώνα εξαρτάται απόλυτα από την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω καύσης λιγνίτη. Λάβαμε τη γενναία απόφαση να σταματήσουμε να παράγουμε ηλεκτρισμό μέσω λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028. Ουσιαστικά μέχρι το 2023 θα έχει σταματήσει η λειτουργία όλων των μονάδων που χρησιμοποιούν λιγνίτη εκτός από μία.

    Αυτό μας υποχρεώνει να θέσουμε σε εφαρμογή ένα Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική  Μακεδονία το οποίο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με στόχο να αντικατασταθούν οι παλιές που θα χαθούν κατά τη μετάβαση. Και βεβαίως ένα σημαντικό τμήμα της χρηματοδότησης αυτών των project θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για τα προγράμματα που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι η κυβέρνησή μας ανέλαβε την εξουσία πριν από 18 μήνες με απόλυτη πλειοψηφία. Είμαστε αφοσιωμένοι μεταρρυθμιστές. Θέλουμε να αλλάξουμε το αφήγημα για την Ελλάδα. Κάτι που σχετίζεται ιδιαίτερα και με τη σχέση Ελλάδας – Γερμανίας. Την τελευταία δεκαετία ήταν μια συγκρουσιακή σχέση. Με αντάλλαγμα χρήματα που δίνονταν μέσω προγραμμάτων για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας μας ζητούσαν να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεν πιστέψαμε ποτέ. Όλα αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν.

    Θέλουμε να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις γιατί είναι καλές για την χώρα. Και επίσης έχουμε μεγάλη στήριξη από τους πολίτες για την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση είναι πιο δημοφιλής σήμερα σε σχέση με 18 μήνες νωρίτερα, όταν αναλάβαμε την εξουσία. Και κερδίσαμε τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, πήραμε περίπου 40% στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Επομένως, δεν πρόκειται για μια στρατηγική προϊόν της αποκαλούμενης  ελίτ. Αλλά μια στρατηγική που σκοπεύει να βελτιώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να μειώσει το φορολογικό βάρος και να προσφέρει καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό, αυτή η στρατηγική έχει μεγάλη στήριξη στην Ελλάδα.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ