Η λαγάνα είναι το κυριότερο και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του σαρακοστιανού τραπεζιού
Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την Καθαρά Δευτέρα και κατ’ επέκταση και για την Σαρακοστή που θα φέρει μοσχοβολιστά εδέσματα.
Τα Κούλουμα γιορτάζονται παραδοσιακά με ορισμένες τροφές που δεν συνηθίζουν οι περισσότεροι από εμάς το υπόλοιπο έτος, όπως η λαγάνα ή ο ταραμάς και ο χαλβάς.
Η λαγάνα, όμως είναι το κυριότερο και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του σαρακοστιανού τραπεζιού και ταιριάζει με όλα τα νηστίσιμα φαγητά.
Πρόκειται για ψωμί χωρίς προζύμι και φτιάχνεται την συγκεκριμένη μέρα σε διάφορες παραλλαγές, αν και οι περισσότεροι προτιμούν την πατροπαράδοτη λαγάνα.
Τα αρτοποιεία μένουν αρκετές ώρες ανοικτά αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας. Φέτος, η πανδημία δεν επιτρέπει να γιορτάσουμε τα κούλουμα παραδοσιακά και θα παραμείνουμε στο σπίτι μας. Ωστόσο, τα νοικοκυριά δεν θα μείνουν χωρίς λαγάνα καθώς οι αρτοποιοί ήδη προετοιμάζονται και αναμένουν φυσικά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο που θα δουλέψουν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών του Νομού, Θεόδωρο Σίνδρο, οι αρτοποιοί θα έχουν διαθέσιμες λαγάνες την Καθαρά Δευτέρα, ενώ και τις επόμενες ημέρες πολλά αρτοποιεία επιλέγουν να ψήσουν λαγάνες, καθώς υπάρχει σχετική ζήτηση μιας και ξεκινά η νηστεία.
Οι τιμές της παραδοσιακής λαγάνας κυμαίνονται και φέτος στα 3 ευρώ. «Για παραπάνω από 10 χρόνια διατηρείται τιμή σταθερή στο συγκεκριμένο προϊόν», όπως τόνισε ο κ. Σίνδρος, παρά τη δυσκολία του συγκεκριμένου προϊόντος στην παράσκευή του.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ