Σήμερα 31 Μαρτίου γιορτάζουν τα backup
Η 31η του Μάρτη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων. Από το 2011. Παρ’ όλα αυτά πέρυσι το 30% των χρηστών δεν είχαν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους, ενώ χάνονται (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) 113 κινητά τηλέφωνα, κάθε λεπτό.
Ανάψτε ένα κεράκι (ό,τι έχετε πρόχειρο από καντήλι έως ρεσό), πάρτε το smartphone στα χέρια (αν δεν το έχετε ήδη), μπείτε στα settings, στο Apple ID ή το Mi ID ή το ID του brand που έχετε, ‘πατήστε’ το backup και φυσήξτε το κερί για να σβήσει. Ιδανικό θα ήταν να μεταφέρετε αλλού τα δεδομένα σας, ώστε να υπάρχουν σε περίπτωση που χάσετε το τηλέφωνο. Να χτυπήσουμε ξύλο; Αυτό είναι για άλλη μέρα. Σήμερα (31/3) γιορτάζει η World Backup Day.
Ο όρκος της Παγκόσμιας Ημέρας backup
Eναλλακτικά, μπορείτε να σηκώσετε το χέρι της καρδιάς και να πείτε “ορκίζομαι να δημιουργήσω backup για τα σημαντικά μου έγγραφα και τις πολύτιμες αναμνήσεις μου, σήμερα 31η του Μάρτη”. Αυτό έχει ζητήσει να το κάνετε ο άνθρωπος που πρόσθεσε στο ημερολόγιο την Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων/Δεδομένων. Η προσθήκη έγινε το 2011, κατόπιν προτροπής του ψηφιακού συμβούλου Ismail Jadun. Έκρινε πως η καταλληλότερη μέρα ήταν η παραμονή της πιο χιουμοριστικής του χρόνου (βλ. Πρωταπριλιά).
Ο Jadun είχε την έκλαμψη, όταν είδε σε post του Reddit μια ευχή χρήστη που είχε ‘χάσει’ το σκληρό δίσκο: είχε γράψει πως ευχόταν να υπάρχει κάτι ή κάποιος που να του θυμίζει να κάνει backup στα δεδομένα του. “Σκέφτηκα ότι ήταν μια υπέροχη ιδέα να δούμε ανθρώπους και σχολεία σε όλον τον κόσμο να προωθούν τη σημασία των αντιγραφών ασφαλείας των δεδομένων μας” εξήγησε ο τότε φοιτητής πανεπιστημίου και πέρασε από τη θεωρία στην πράξη, ώστε να σωθούν όσοι έχαναν τις συσκευές ή τις έβλεπαν να ‘πεθαίνουν’ μπροστά τους -πριν προλάβουν να ανακτήσουν τα δεδομένα.
Παρ’ όλα αυτά, σε έρευνα του 2020 φάνηκε πως:
✎ το 30% των κατόχων smartphones (συνολικά είναι 3.88 δισεκατομμύρια τη σήμερον ημέρα -το 48.41% του πληθυσμού της γης) δεν διαθέτουν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους.
✎ 113 κινητά τηλέφωνα χάνονται ή κλέβονται κάθε λεπτό.
✎ το 29% των καταστροφών είναι συνέπεια ατυχήματος.
✎ 1 στους δέκα υπολογιστές ‘μολύνονται’ με ιούς, κάθε μήνα.
Από το 2019 υπάρχει έξαρση και ενός άλλου φαινομένου που λέγεται ransomware. Eίναι τα κακόβουλα λογισμικά που χρησιμοποιούνται για εκβιασμούς -αν δεν δώσεις λύτρα, δεν αποκτάς ποτέ ξανά τα δεδομένα που είχες αποθηκευμένα και είναι πια ‘κλειδωμένα’. Πλέον οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν υπογράψει συμβόλαια με εταιρίες ασφαλείας του κυβερνοχώρου. Ένα μέσο ποσό από αυτά που ζητούν οι εκβιαστές είναι τα 732.520 δολάρια. Εφόσον δεν δοθούν στην ώρα τους, διπλασιάζονται. Έρευνα που έγινε το 2020 σε δείγμα 5000 εταιριών έδειξε πως το 51% είχαν δεχθεί σχετική επίθεση. Το 60% αφορούσε εταιρίες media, διασκέδασης και αναψυχής.
Οι οπαδοί της Παγκόσμιας Ημέρας Αποθήκευσης Αρχείων εξηγούν πως “για τις εταιρίες, το να προστατεύουν τα δεδομένα είναι το ίδιο σημαντικό με το να προστατεύουν τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές”. Ακόμα και μετά την ισχυροποίηση του GDPR.