Τρίτη 30.04.2024
More

    Παράταση αναστολής πλειστηριασμών και προστασία των πληγέντων από την πανδημία

    «Ανάσα» για τους πολίτες, σύμφωνα με τον δικηγόρο, Χ. Λαζάνη

    «Ομπρέλα» προστασίας στους πολίτες προσφέρει η απόφαση της κυβέρνησης για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών μέχρι τις 13 Μαΐου για όλους τους οφειλέτες και μέχρι τις 31 Μαΐου για τους οφειλέτες που πλήττονται από τον κορονοϊό, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Όπως ανέφερε ο δικηγόρος Χάρης Λαζάνης, «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί έως τις 13 Μαΐου 2021 και προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού έως τις 31 Μαΐου 2021 και παρατείνονται προθεσμίες του νόμου 4745/2020. Στην ουσία, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και το «πάγωμα» των πλειστηριασμών κατά τον μήνα Αύγουστο, οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται έως την 16η Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους.

    Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αναστέλλεται έως 31 Μαΐου 2021 η διενέργεια κατασχέσεων, πλειστηριασμών και αναγκαστικής εκτέλεσης για την παράδοση ή απόδοση ακινήτου – κύριας κατοικίας, για φυσικά πρόσωπα που θεωρούνται, σύμφωνα με τις τιθέμενες προϋποθέσεις και κριτήρια, ως πληγέντες. Ομοίως, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν στις ανωτέρω πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

    Με τις ίδιες διατάξεις εξειδικεύονται τα λοιπά κριτήρια επιλεξιμότητας φυσικών προσώπων (αξία κύριας κατοικίας έως 250.000 ευρώ, ύψος οικογενειακού εισοδήματος, ύψος ανεξόφλητου κεφαλαίου της οφειλής κ.λπ.) και προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στη ρύθμιση.

    Ο κ. Λαζάνης υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για όλους τους οφειλέτες ενώ παράλληλα πρόσθεσε, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν αποκαλυφθούν και οι οικονομικές συνέπειες που δημιουργήθηκαν σε πολλά νοικοκυριά που αδυνατούν εξαιτίας της πανδημίας να εργαστούν και έχουν απολέσει σημαντικό τμήμα των εισοδημάτων τους. «Θα πρέπει το υπουργείο να εξετάσει τους νέους όρους που έχουν διαμορφωθεί από την ύπαρξη της πανδημίας» τόνισε ο κ. Λαζάνης.

    Στο μεταξύ, πέραν των οικονομικών συνεπειών σοβαρά προβλήματα στις ενδοοικογενειακές σχέσεις έχουν επέλθει από την πίεση που ασκεί η κατάσταση. Οι οικονομικές δυσκολίες, ο εγκλεισμός αλλά και άλλα στοιχεία φαίνεται να πυροδοτούν εντάσεις και πολλά ζευγάρια να οδηγούνται στο διαζύγιο. Ερωτηθείς ο κ. Λαζάνης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αλλά η αίσθηση η δική του καθώς και πολλών συναδέλφών του είναι ότι αυξήθηκαν τα διαζύγια την περίοδο της πανδημίας.

     

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ