Τρίτη 30.04.2024
More

    Στο στόχαστρο της κυβέρνησης η νοθεία στο μέλι

    Οι καταναλωτές να προσέχουν τι αγοράζουν κι από πού

    Στο επίκεντρο η νοθεία στο μέλι καθώς οι έλεγχοι που έχουν διενεργηθεί αποδεικνύουν ότι στα ράφια φτάνουν μέλια αμφιβόλου ποιότητας ενώ σε πολλές περιπτώσεις η κατανάλωσή τους ενέχει και κινδύνους για τον καταναλωτή.

    Το θέμα έχουν αναδείξει πολλάκις οι μελισσοκόμοι ζητώντας αφενός την ενίσχυση των ελέγχων και αφετέρου την λήψη συγκεκριμένων μέτρων ώστε να διασφαλίζεται ο κλάδος της μελισσοκομίας και φυσικά η υγεία των καταναλωτών.

    Είναι διαφορετικό να τρως μέλι και εντελώς διαφορετικό να τρως σιρόπι με καραμελόχρωμα!

    Ο κ. Αναστάσιος Ποντίκης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου «Αρισταίος», υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα αφενός στους έλεγχους και αφετέρου στα εργαστήρια καθώς δεν λείπουν και περιπτώσεις ανθρώπων που παραποιούν τα στοιχεία των εργαστηριακών ελέγχων.

    Ενδιαφέρον είναι η απόφαση της ίδιας της κυβέρνησης να προχωρήσεις στην αυστηροποίηση και η εντατικοποίηση του πλαισίου ελέγχων και στον κλάδο του μελιού σύμφωνα με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

    Όπως ανέφερε, το 2020 και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, έχουν διενεργηθεί ήδη 165 έλεγχοι (απολογιστικά στοιχεία θα υπάρχουν μετά τον Ιούνιο του 2021) και βρέθηκε ότι το 23% των δειγμάτων αφορούσε μέλι, που δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία.

    Στάθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια εξάρθρωσης νοθευμένου μελιού με καραμελόχρωμα.

    Συγκεκριμένα, από τα τέλη Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της πάταξης των αθέμιτων πρακτικών, «έχουν ανακληθεί 60 παρτίδες και συνολικά σε Ελλάδα, Γερμανία, Βουλγαρία έχουν κατασχεθεί ή αποσυρθεί 40.262,3 κιλά, δηλαδή 40 τόνοι μελιού ενώ από την έναρξη των ελέγχων κατατέθηκαν στον ΕΦΕΤ 67 αναφορές / καταγγελίες, που παραπέμπουν σε δόλιες πρακτικές, νοθεία ή και παραπλάνηση σε μέλι, πέραν των ήδη εμπλεκομένων.

    Ο κ. Ποντίκης κάλεσε τους καταναλωτές να προτιμήσουν τους παραγωγούς μελιού ώστε να γνωρίζουν τι μέλι καταναλώνουν διασφαλίζοντας έτσι την υγεία τους αλλά και συνδράμοντας στην πάταξη της νοθείας σε ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της χώρας μας.

     

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ