Σάββατο 31.07.2021
More

  Υπήρχε πάντα στη Ταϊβάν

  Ο φωτογράφος Ιάσονας Μαρκάκης βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ταϊβάν. Μας παρουσιάζει την εικόνα ενός ευσυνείδητου και ψύχραιμου λαού που έχει τον δικό τρόπο του να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα την επιδημία.

  Η Ταιβάν είναι μια νησιωτική χώρα που βρίσκεται στην ανατολική Ασία. Με έκταση όσο η μίση Ελλάδα και 23 εκατομμύρια πληθυσμό, ενώ απέχει 180 χλμ. μόνο από την Κίνα, αποτελεί πρότυπο ως προς την αντιμετώπιση του COVID 19.  Έχοντας τον πρώτο ασθενή τον Ιανουάριο, μέχρι στιγμής μετράει 235 περιστατικά και 2 θανάτους.

  Μετά τον φονικό ιό SARS την περίοδο 2002 -2003, ο οποίος είχε μεγάλο αντίκτυπο στη χώρα, αναπτύχθηκε κρίσιμη τεχνογνωσία και οι άνθρωποι ήξεραν ακριβώς πως να αντιδράσουν. Συχνοί έλεγχοι σε πολυκαταστήματα με ηλεκτρονικά θερμόμετρα στην είσοδο και αντισηπτικά παντού, είναι μερικά μόνο από τα προληπτικά μέτρα που έχουν παρθεί. Η ζωή συνεχίζεται σε – γενικά – κανονικούς ρυθμούς. Ταξίδεψα πρώτη φορά στην Ταϊβάν το 2010.

  Από τότε έχω επιστρέψει αρκετές φορές και περνάω αυτές τις δύσκολες μέρες του κορωνοϊού στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα. Η εικόνα της Ταΐβάν είναι εντελώς διαφορετική με αυτή που έχουμε συνηθίσει στην Ευρώπη και στην αρχή στα μάτια μου όλα έδειχναν περίεργα. Μπορώ να πω πως ακόμη δεν την έχω συνηθίσει εντελώς.

  Οι άνθρωποι μου φαίνονται διαφορετικοί ως προς αρκετές συνήθειες που έχουμε εδραιωμένες στην “Δύση”. Ένα από τα πράγματα που σου κεντρίζει το βλέμμα είναι οι άνθρωποι που φορούν μάσκες. Υπήρχε πάντα η συνήθεια, όταν κάποιος ένιωθε ότι αρρωσταίνει, να φοράει μάσκα προκειμένου να προστατεύσει τους γύρω του. Στις ημέρες του κορωνοϊού, όλοι φορούν μάσκα και τηρούν τους κανονισμούς ασφαλείας.

  Η χώρα είχε χτυπηθεί παλιότερα από τον ιό SARS, και οι άνθρωποι έχουν μάθει τη σημασία αυτών των κανονισμών. Στα μάτια μου για άλλη μία φορά δείχνουν περίεργοι, αλλά ξέρω πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό από το να θες να προστατέψεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες.

  Sourcelifo.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ