Σάββατο 20.04.2024
More

    21 Μαρτίου: Εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

    Η εκδήλωση θα προβληθεί από το κανάλι του Πνευματικού Κέντρου στο YouTube

    Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των διαδικτυακών του συναυλιών, τιμώντας την Παγκόσμια ημέρα της Ποίησης -21 Μαρτίου- παρουσιάζει την εκδήλωση με τίτλο: “Ποίηση και Μουσική, Τεχνών Συνύπαρξη εν μέσω πανδημίας”.

    Η εκδήλωση θα προβληθεί από το κανάλι του Πνευματικού Κέντρου στο YouTube, την Κυριακή 21 Μαρτίου και ώρα 9 μ.μ.

    https://www.youtube.com/channel/UCvNHNaL3WUPE7pZyzcsL2mA

    Ποιητικά κείμενα της γνωστής για το έργο της Γιώτας Παρθενίου συνδιαλέγονται μυσταγωγικά επί σκηνής με μουσικές μελωδίες και σας προσκαλούν να γίνετε μύστες της ιερής τους συνομιλίας. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης πλαισιώνουν με την ερμηνεία τους η λυρική σοπράνο Ελεάνα Βάσιου και οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, Ελευθέριος Καραγιάννης, στο κλαρινέτο, και Γεωργία Αναστάση, στο πιάνο.

    Η Γιώτα Παρθενίου γεννήθηκε κοντά στην Αρχαία Δωδώνη, όπου έζησε την παιδική της ηλικία. Στα γυμνασιακά της χρόνια η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στην Αθήνα – Σχολή Νηπιαγωγών Καλλιθέας – Μαράσλειο Διδασκαλείο – και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στη Δημόσια Εκπαίδευση ως Νηπιαγωγός και ως Σχολικός σύμβουλος Προσχολικής αγωγής. Δίδαξε Θεατρική τέχνη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συμπόσια και φεστιβάλ ποίησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ποιητικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε Πνευματικά Κέντρα, Χώρους τέχνης και στα Πανεπιστήμια Νάπολης, Ιωαννίνων, Λέτσε και Mihai Eminescu Ρουμανίας. Ποιητικές της συλλογές μεταφράστηκαν στην ιταλική, πολωνική, ρουμανική, αλβανική και αραβική γλώσσα. Ποιήματά της ανθολογήθηκαν σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες, τιμήθηκαν με ελληνικά και διεθνή βραβεία. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, υπήρξε Έφορος Πολιτισμού και Έφορος Εκδόσεών της. Το 2006 πρωτοστάτησε στην καθιέρωση του θεσμού «Λυρική Παμβώτις».

    Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από την ιστοσελίδα https://www.sansimera.gr/

    Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα , ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

    Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

    Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

    Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ