Τρίτη 07.07.2020
More

  Αναδεικνύεται το Μοναστήρι στη Μεγαλόχαρη της Άρτας

  Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 16 Ιουνίου η μελέτη που αφορά στις εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Μεγαλόχαρης Άρτας. 

  H μελέτη συντάχθηκε από τους συντηρητές Κωνσταντίνο Υψηλό και Ευαγγελία Γεωργίου, με την επίβλεψη της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Άρτας, Βαρβάρας Παπαδοπούλου. Οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών και στερέωσης του ναού και του περιβάλλοντος χώρου χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου.

  «Ένας από τους στόχους της Περιφέρειας Ηπείρου, τον οποίο υλοποιούμε βήμα- βήμα, είναι η διάσωση των μνημείων που κληρονομήσαμε ως Ηπειρώτες και τα οποία δημιουργήθηκαν με μεράκι από τους προγόνους μας και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» τονίζει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και συνεχίζει: «Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει συμβάλλει, μέχρι σήμερα, στην ανάδειξη, συντήρηση, στερέωση περισσοτέρων από 100 χαρακτηρισμένων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες διατηρητέων μνημείων και στις 4 περιφερειακές ενότητες, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι εμβληματικά και αποτελούν σημείο αναφοράς για τις περιοχές τους. Τα διασώζουμε από τη φθορά του χρόνου, τα αναδεικνύουμε και τα παραδίνουμε στη χρήση των πολιτών και των νέων γενιών. Η ανάδειξη των μνημείων έχει σκοπό κατ΄ αρχήν την προστασία τους και στη συνέχεια την αύξηση της επισκεψιμότητά τους, απαραίτητο στοιχείο για την τόνωση των τοπικών κοινωνιών, δίνοντας το έναυσμα για την ανάληψη και άλλων δράσεων κοινωφελούς και επιχειρηματικού χαρακτήρα. Ένα από πλέον εμβληματικά θρησκευτικά μνημεία, είναι ο Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου Μεγαλόχαρης Άρτας. Η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) των εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών του, αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για  την ανάδειξη αυτού του εξαιρετικού θρησκευτικού μνημείου. Μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες που έχουν υποδειχθεί και οι οποίες κρίνονται απαραίτητες,  προκειμένου το μνημείο αυτό, να διατηρηθεί στο χρόνο και να αποτελέσει συνδετικό κρίκο του παρελθόντος με το μέλλον μιας περιοχής με μεγάλο ιστορικό πλούτο και εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, όπως είναι αυτή της Κοιλάδας του Αχελώου. Η ανάδειξη του θρησκευτικού μνημείου του Ι.Ν. της Μεγαλόχαρης, προσδίνει προστιθέμενη αξία στην επισκεψιμότητα της περιοχής, η οποία κάθε χρόνο προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που έχει. Η Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν και συνεχίζει να είναι στο πλευρό όλων εκείνων που  μοχθούν ώστε η κοιλάδα του Αχελώου να καταστεί ένας δωδεκάμηνος υπερτοπικός προορισμός ήπιου τουρισμού με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία του τόπου».

  Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς τονίζει: «Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας συνεχίζουν το δύσκολο έργο της συντήρησης και της ανάδειξης του αρχαιολογικού και βυζαντινού μνημειακού πλούτου της περιοχής μας.

  Αποτελεί υποχρέωσή μας η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που μια μειονεκτική και ξεχασμένη περιοχή όπως ήταν μέχρι πρόσφατα η κοιλάδα του Αχελώου, γίνεται σιγά σιγά γνωστή και τόπος προορισμού για επισκέπτες που επιθυμούν να δουν σημαντικά μνημεία και ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

  Αυτό είναι αποτέλεσμα στοχευμένων ενεργειών της Περιφέρειας, η οποία υλοποιεί σημαντικά έργα για την συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου και την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τις προσπάθειές μας ώστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΠΕ Άρτας να δώσουν την ώθηση για ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων που επέλεξαν να μείνουν, να δουλέψουν και να δημιουργήσουν σε μια ορεινή και δύσκολη περιοχή».

  Στις 23 Ιουνίου, εγκρίθηκε ακόμα από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ηπείρου η συμπληρωματική μελέτη που εκπονήθηκε από τον πολιτικό μηχανικό της ΕΦΑ Άρτας, κ. Ιωάννη Παπαλέξη και αφορά στην αποκατάσταση, στερέωση και ανάδειξη του ναού.

  Η αρχική μελέτη είχε συνταχθεί παλαιότερα, από τον ίδιο μηχανικό, και τώρα εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία και δεδομένα, που πρόεκυψαν μετά από επίσκεψη κλιμακίου συντηρητών της Υπηρεσίας στο μνημείο, κ.κ. Κωνσταντίνο Υψηλό, Κατερίνα Μπασιάκου και Γεώργιο Μπισμπίκη, οι οποίοι προέβησαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο της κατάστασης του τοιχογραφικού διακόσμου και σε συντήρηση τμημάτων των τοιχογραφιών.

  Το  ιστορικό Μοναστήρι της Μεγαλόχαρης αλλά και του Μεσοπύργου Άρτας στην Κοιλάδα του Αχελώου, θα αναδειχθούν και θα συντηρηθούν, ως εκκλησιαστικά μνημεία, μετά από αίτημα κατοίκων της περιοχής προς τον  Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος  ενέκρινε για τον σκοπό αυτό, χρηματοδότηση ύψους, 220 χιλιάδων ευρώ. Τα έργα για τα δύο αυτά μοναστήρια, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα: “Συντήρηση και αποκατάσταση πολιτιστικών Μνημείων Ηπείρου” και αφορούν εργασίες αποκατάστασης, στερέωσης, ανάδειξης και συντήρησης των τοιχογραφιών, των Ναών Γενεσίου Θεοτόκου Μεγαλόχαρης Άρτας, Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Μεσόπυργο Άρτας, καθώς επίσης στην  αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και των μονοπατιών που οδηγούν στα μνημεία.

  Η συντήρηση των τοιχογραφιών θα αναδείξει νέες πτυχές της ζωγραφικής τέχνης των μεσοβυζαντινών χρόνων και ο διάκοσμος του μνημείου θα αποτελέσει αφορμή διαλόγου και έρευνας στην επιστημονική κοινότητα.

  Με την ολοκλήρωση των εργασιών είναι βέβαιο ότι ο ναός δεν θα συνιστά μόνο ένα προστατευμένο εκκλησιαστικό μνημείο αλλά και ένα ιστορικό χώρο, σημείο αναφοράς για το βυζαντινό πολιτισμό του τόπου μας.

  Υπενθυμίζουμε ότι από το Μοναστήρι της Μεγαλόχαρης ξεκίνησε η Επανάσταση των Ραδοβιζίων στις 10 Ιανουαρίου 1854 για την απελευθέρωση της Ηπείρου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ζητήματα υδροκλοπής εξετάζει η ΔΕΥΑΙ

  Άσκησε αντιπολίτευση σκληρή για την ΔΕΥΑΙ όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης του δήμου.

  Την Παρασκευή 10 Ιουλίου τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

  Την προσεχή Παρασκευή, 10 Ιουλίου, θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βαθμοί των Πανελληνίων 2020, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

  Τα Γιάννενα μία από τις 100 «έξυπνες πόλεις»

  Μέλος της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Intelligent Cities Challenge» αποτελεί πλέον ο Δήμος Ιωαννιτών.

  Μ. Ελισάφ: «Αυτονόητη η συζήτηση για τα LED στην Οικονομική»

  Απολύτως απαραίτητη και αυτονόητη χαρακτηρίζει ο Μ. Ελισάφ την συζήτηση του θέματος της ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού στην επικείμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

  Το Πρυτανικό Συμβούλιο για τις αντιστοιχίες των Πανεπιστημιακών Τμημάτων

  Στις 25 Ιουνίου δημοσιεύθηκε η ΥΑ 77275/Ζ1 (Β’ 2549) με τις αντιστοιχίες των Πανεπιστημιακών Τμημάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.