Σάββατο 05.12.2020
More

  Να επανέρθουν τα μαθήματα Τεχνών στα Λύκεια

  Παρέμβαση και από την Καλών Τεχνών στην κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο.

  Η Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «με έκπληξη διαπιστώνει ότι στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου καταργούνται τα επιλεγόμενα μαθήματα και οι ερευνητικές δραστηριότητες (projects) που αφορούν την καλλιτεχνική παιδεία (εικαστικά, μουσική, θέατρο)», σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της.

  Όπως αναφέρει, «η τέχνη αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού και συμβάλλει στη σφαιρική καλλιέργεια του ανθρώπου. Ενταγμένη στην εκπαίδευση των μαθητών και των μαθητριών, οδηγεί σε τρόπους έκφρασης που επιδιώκουν την ολιστική προσέγγιση της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης, αποδεσμεύοντας τη φαντασία και απελευθερώνοντας την ψυχή τους. Η καλλιτεχνική εκπαίδευση με την εφαρμογή διαθεματικών και διεπιστημονικών προγραμμάτων οδηγεί τους μαθητές μέσα από ποικίλους τρόπους μάθησης στη δόμηση νέας γνώσης, την εκτίμηση των πολιτιστικών προϊόντων και την ανάπτυξη κριτικής στάσης απέναντι στους εικονικούς κόσμους. Εν τέλει, η αισθητική αγωγή όχι μόνο συμπληρώνει και διευρύνει τη γνώση και σε άλλα πεδία, αλλά είναι ευεργετική στην επικοινωνία και την καλλιέργεια του δημοκρατικού ήθους των εφήβων, στη δημιουργία άλλου τύπου συνείδησης του εαυτού τους».

  «Η αισθητική αγωγή στην ελληνική εκπαίδευση είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας και η κατάργηση των εικαστικών μαθημάτων στη λυκειακή εκπαίδευση στερεί τους μαθητές από τη στοιχειώδη προετοιμασία των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στις Σχολές Καλών Τεχνών, τα Τμήματα των Εφαρμοσμένων Τεχνών και τις Αρχιτεκτονικές Σχολές», τονίζει η Σχολή και προσθέτει:

  Η Κοσμητεία της Σχολής μας, οι απόφοιτοι της οποίας στελεχώνουν τους κλάδους των εικαστικών και ιστορικών της τέχνης στην εκπαίδευση, εκφράζει την ανησυχία της για το επαγγελματικό τους μέλλον, κρίνει ακατανόητη την αναμόρφωση του νέου ωρολόγιου προγράμματος του Λυκείου και ζητά την επαναφορά των μαθημάτων Τέχνης (Εικαστικά, Μουσική, Στοιχεία Θεατρολογίας) και την ενίσχυση του διδακτικού τους προγράμματος σε νέα αναβαθμισμένη εκδοχή, που θα ακολουθεί τα σύγχρονα παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά πρότυπα.

   

  Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  11 τα νέα κρούσματα στην Ήπειρο- Τα 9 στα Ιωάννινα

  Έντεκα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ήπειρο

  Μητσοτάκης: Στόχος να ξεκινήσει τον Ιανουάριο ο εμβολιασμός

  Τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου για το εμβόλιο του κορωνοϊού

  Με ποια σειρά θα ανοίξουν τα καταστήματα για τις γιορτές

  Ο οδικός χάρτης για την αγορά των Χριστουγέννων

  Προς παράταση τα τέλη κυκλοφορίας – Επίδομα θέρμανσης για φυσικό αέριο και πέλετ

  Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης 

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.