Πέμπτη 06.10.2022
More

  Από μία «δεξίωση», σε ένα δαχτυλίδι 

  Ολοκληρώνονται οι «Λεπτομέρειες» της Εφορείας Αρχαιοτήτων

  Με την παρουσίαση για τον Αύγουστο στο facebook.com/amiogr του ζεύγους εκθεμάτων, ένα από το Αρχαιολογικό Μουσείο και το άλλο από το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ολοκληρώνει, μετά από 14 μήνες, την ψηφιακή θεματική έκθεση-δράση «Λεπτομέρειες».

  Όπως σημειώνεται, οι επιλογές του Αυγούστου επιδιώκουν να σηματοδοτήσουν ακριβώς αυτήν την «απόληξη» της επικοινωνίας των δύο κεντρικών μουσείων των Ιωαννίνων και της Ηπείρου με το ευρύ κοινό για τη σημασία ποικίλων λεπτομερειών που η αρχαιολογική προσέγγιση αξιοποιεί στην τεκμηρίωση και την ερμηνεία των υλικών καταλοίπων και της πολιτισμικής ιστορίας και της ζωής από τους προϊστορικούς χρόνους έως τον 20ο αι.

  Η «δεξίωση»

  Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Σοφία Κίγκα έχει επιλέξει και σχολιάζει την χαρακτηριστική απεικόνιση και τους ποικίλους συμβολισμούς της χειραψίας ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, γνωστή ως «δεξίωση», σε επιτύμβια ανάγλυφη στήλη των ρωμαϊκών χρόνων. Το τυχαίο, χωρίς άλλα συμφραζόμενα, εύρημα προέρχεται από το Κάστρο των Ιωαννίνων (ακρόπολη Ιτς Καλέ) και εκτίθεται στην Αίθουσα 7 – «Η Ήπειρος στη ρωμαϊκή εποχή».

  Το δαχτυλίδι

  Από το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Ελένη Μίχου εστιάζει στο θέμα φορητής εικόνας για την «Μνηστεία της Αγίας Αικατερίνης» και ειδικότερα στην λεπτομέρεια της απεικόνισης του δακτυλιδιού, που συμβολίζει το όραμα του μυστικού αρραβώνα της με το Χριστό, καθώς και στην ερμηνεία της χρήσης του δακτυλιδιού στον υποσχετικό κοινωνικό- θρησκευτικό θεσμό και την πράξη- τελετή του αρραβώνα. Η εικόνα, κατασκευασμένη από πολωνικό εργαστήριο (15ος αι.), με υστερότερη, δύο αιώνων, τοποθέτηση στη μονή  Γενεσίου Θεοτόκου Δραμεσιών, στην κοιλάδα της Δωδώνης, εκτίθεται στην Αίθουσα Δ – «17ος αιώνας».

  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, τέλος, ευχαριστεί θερμά τους ψηφιακούς επισκέπτες των «Λεπτομερειών» και τους προσκαλεί να «περιηγηθούν» στις αναρτήσεις του Αυγούστου αλλά και των προηγούμενων μηνών, που βρίσκονται στο σχετικό «Άλμπουμ» καθώς και να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «Εχω μία απορία», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο e-mail leptomeries100@gmail.com όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «βιογραφία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

  Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι δρ Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.​

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ