Δευτέρα 08.08.2022
More

  «Αφορμές απ’ το παρελθόν» παίρνει ο Πέρος Μπέχλης

  Έκθεση ζωγραφικής στον καλλιτεχνικό σταθμό Τσεπελόβου

  «Αφορμές απ’ το παρελθόν» και της περιοχής, αλλά και της προσωπικής του διαδρομής και ενασχόλησης στο Ζαγόρι, είναι ο τίτλος της πρωτότυπης έκθεσης με νωπογραφίες και τέμπερες του Πέρου Μπέχλη, που φιλοξενείται στον Καλλιτεχνικό Σταθμό της Σχολής Καλών Τεχνών στο Τσεπέλοβο.

  Το Ζαγόρι αποτέλεσε άλλωστε επίκεντρο μέσω της σχολής των Καπεσοβιτών ζωγράφων, ενός σπουδαίου καλλιτεχνικού παρελθόντος, με διακοσμητικές τοιχογραφίες σε κατοικίες και δημόσια κτίρια.

  Ο Πέρος Μπέχλης εργάστηκε χρόνια στο Ζαγόρι ως συντηρητής της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων και μέσω της ενασχόλησής του είχε την ευκαιρία να διευρύνει ακόμη περισσότερο τις γνώσεις του για τις τεχνικές, τα θέματα και τα μοτίβα.

  Έτσι, το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και από τις 10 Ιουλίου, έργα του, νωπογραφίες και τέμπερες αντίστοιχα εκτίθενται στο κοινό στον εξαιρετικό χώρο της Σχολής Καλών Τεχνών στο Τσεπέλοβο.

  «Δεν ξεκίνησα να κάνω τα έργα για να γίνει μία έκθεση. Είναι μία προσωπική προσπάθεια να δημιουργήσω ό,τι είχα μάθει από τις σπουδές μου ακόμη, τα εγχειρίδια και τις παρατηρήσεις που έκανα στη διάρκεια της επαγγελματικής μου ενασχόλησης. Έτσι, αυτά επιχείρησα να εφαρμόσω και στα έργα.

  Η τεχνική της νωπογραφίας ειδικά στο Ζαγόρι είναι μία μνημειακή τεχνική, γιατί κάθε έργο ενσωματώνεται στο κτίσμα όπου ανήκει. Αυτό που με πικραίνει, είναι, ότι πέρα από κάποιες αποσπασματικές προσπάθειες, όλος αυτός ο πλούτος είναι κατακερματισμένος και σταδιακά χάνεται. Όσο κι αν θέλεις ή προσπαθείς να κάνεις κάτι, αισθάνεσαι, ότι δεν είσαι επαρκής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εικαστικός Πέρος Μπέχλης, που μίλησε στο ITV.

  Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Αυγούστου.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ