Σάββατο 03.06.2023
More

  Η «Έξοδος» του Θεόδωρου Παπαγιάννη

  Ως τις 31 Ιανουαρίου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής»

  Η έκθεση γλυπτικής «Έξοδος» του Θεόδωρου Παπαγιάννη, ολοκληρώνει τη διαδρομή της αυτήν την εβδομάδα, αφού λειτουργεί μέχρι και τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου. Η έκθεση πραγματοποιείται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δ. Χατζής” (ώρες λειτουργίας: 12-2 το πρωί και 6-10 το απόγευμα (εκτός αργιών).

  Ο Θ. Παπαγιάννης

  Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει σχετικά με την έκθεση:

  «Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

  Διάλεξα ως θέμα την έξοδο του Μεσολογγίου, ως ένα τραγικό γεγονός που συντάραξε όλο τον κόσμο και δημιούργησε ένα κλίμα φιλελληνισμού, που βοήθησε την εξέγερση και τελικά την ανεξαρτησία μας.

  Το να μεταφέρει κανείς το γεγονός αυτό στη γλυπτική ήταν μια δύσκολη υπόθεση. Προσπάθησα με συμβολικό τρόπο να δώσω στο θεατή να κατανοήσει την τραγικότητα του συμβάντος.

  Μια πορεία με το πλήθος και τους οπλαρχηγούς να προηγούνται, που βγαίνει από μαύρη τρύπα, πορεύεται σε ένα κόκκινο πανί, το οποίο συμβολίζει το αίμα που χύθηκε.

  Μια ελληνική σημαία φέρει επάνω της μια συμβολική μορφή, η οποία εκφράζει τα θύματα του αγώνα.

  Δύο θυμητάρια δεξιά και αριστερά με τραγικές μάσκες, που εκφράζουν την τραγικότητα του γεγονότος αλλά και πρόσωπα αγωνιστών.

  Οι μεγάλες μορφές δεξιά και αριστερά εκφράζουν τους αγωνιστές συμπαραστάτες του αγώνα. Δύο από αυτές οι μούσες των ποιητών˙ του Σολωμού και του Κάλβου, που υμνούν τον αγώνα των εξεγερμένων Ελλήνων.

  Με λίγα σύμβολα και ουσιώδεις έννοιες θέλησα να εκφραστώ.

  Αν το πέτυχα, εσείς θα το κρίνετε».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ