Παρασκευή 30.10.2020
More

  Με αυτούς Οδηγούς, προχωράμε… Μία έκθεση για τους Ηπειρώτες Ευεργέτες

  Έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής προσωπογραφιών Ηπειρωτών Ευεργετών και Λογίων   

  Οι Σχολές  ιδρύθηκαν και λειτούργησαν με χρήματα των Ευεργετών, κυρίως εμπόρων της   εποχής. Ιδρυτές τους ο Ηγούμενος  Επιφάνιος, ο Μάνος Γκιούμας, ο Σίμων και ο  Λάμπρος  Μαρούτσης, ο Ζώης Καπλάνης, οι μεγαλώνυμοι Ζωσιμάδες καιτόσοι άλλοι σημαντικοί Ευεργέτες και  πνευματικοί  άνθρωποι. Στις Σχολές αυτές δίδαξαν σεβάσμια ονόματα αοιδίμων ανδρών. Λογιώτατοι άνδρες και συγγραφείς διάσημοι ήταν και οι μαθητές των Σχολών. Οραματιστές της ελευθερίας, οι επιφανέστεροι πνευματικοί πολίτες της εποχής με πανευρωπαική αναγνώριση, ξεχωριστοί διανοητές, οι διδάσκαλοι του Έθνους όπως:

  ο Σπ. Τριανταφύλλου, Λέων Γλυκύς, ο Μιχαήλ – Μελέτιος Μήτρου, ο Παρθ. Κατζιούλης, ο  Μπαλάνος Βασίλειος , ο Βησ. Μακρής , ο Γ. Σουγουρδής, ο Μεθοδιος Ανθρακίτης, ο Νικ. Ζερζούλης, ο Αν. Παπαβασιλείου, ο Αθανάσιος Ψαλλίδας, ο Ιωάννης Βηλαράς, ο Μπαλάνος Βασιλόπουλος, ο Σπ. Μανάρης, ο Ευγ. Βούλγαρης, ο Λάμπρος Φωτιάδης, ο Νεόφυτος Δούκας, ο  Ιωάννης Βηλαράς, ο Αν. Σακελλαρίου, ο Γ. Κρανάς η Αίσωπος, ο Π. Αραβαντινός, ο Γ. Καλούδης κ.α.

  Εμπνευσμένοι Έλληνες, πνευματικές φυσιογνωμίες, στοχαστές, που όχι μόνο δίδαξαν αλλά και το τεράστιο συγγραφικό τους έργο  διδάσκονταν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των γνωστών στην τότε Ευρώπη επιστημονικών κέντρων. Οι φράσεις «..όσοι έχρημάτισαν Έλληνες συγγραφείς ύπήρξαν ή Ίωαννίται ή μαθητές τής τών Ίωαννίνων Σχολής» όπως και η αντίστοιχη του Ν. Δούκα «….έκ  τών σχολείων των Ίωαννίνων  έξερρύησαν ΄ρύακες ίκανοί νά ποτίσωσι τήν διψώσαν Έλλάδα ….» αποτυπώνουν μία ιστορική πραγματικότητα…Τα συγγράματά τους, κείμενα της Ελληνικής γραμματείας, εκδόθηκαν κυρίως στη Βενετία από εκδοτικά καταστήματα, από οίκους, επιχειρήσεις παιδείας, Γιαννιωτών όπως των Νικ. Γλυκύ, Δημ. Θεοδοσίου, Νικ. Σάρου κ.α .[…]

   

  Διάρκεια έκθεσης: 15.07.2020 – 30.06.2021

  Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή».

  Σούτσου 26  Τηλέφωνο:2651036517Email: idrymagani@gmail.com

  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ.

  Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μ.μ. έως 9.00 μ.μ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Τα νέα μέτρα που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης σήμερα

  Νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός

  Ανησυχητική η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας

  Η πορεία της πανδημίας και η δύσκολη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό μονοπώλησαν τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

  Αναγκαία η κάλυψη με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

  Οι εργαζόμενοι του «Χατζηκώστα» ενόψει των κλινών covid στο Πολυδύναμο

  Νέες συνθήκες, αλλά με κίνηση στο κέντρο

  Τις πρώτες εικόνες μίας νέας συνθήκης, όπως αυτή καθορίστηκε από την απόφαση του τοπικού lockdown, αντίκρισαν οι Γιαννιώτες από χθες το πρωί

  Να φτάσει στα 60 εκατ. το πρόγραμμα ενίσχυσης

  Αλλιώς δεν θα καλυφθούν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Επιμελητήριο

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.